Deutsche Bank: 2014 opnieuw een jaar vol uitdagingen

21 januari 2014 Banken.nl 4 min. leestijd
Profiel

Ook in 2014 zullen de kosten van juridische procedures en reorganisaties de winstgevendheid van Deutsche Bank drukken. Dit maakte de bank bekend tijdens de presentatie van haar jaarcijfers. De sombere vooruitzichten voor 2014 drukte het aandeel van Deutsche Bank in mineur. In het laatste kwartaal van 2013 boekte Deutsche Bank een verlies van €1 miljard.

Tegenvallende resultaten en hogere kosten 

Deutsche Bank rapporteerde in het vierde kwartaal een netto omzet van €6,6 miljard, 16% lager dan dezelfde periode vorig jaar. De daling was grotendeels het gevolg van zwakkere resultaten in Corporate Banking & Securities (CB & S) en Global Transaction Banking (GTB). Voor Private & Business Clients (PBC) waren de resultaten vergelijkbaar met een jaar eerder. De omzet van het onderdeel Asset & Wealth Management (DeAWM) steeg met 8%.  

De dalende omzet in combinatie met de hoge kosten als gevolg van juridische procedures en reorganisaties resulteerde in een nettoverlies van €1 miljard in het laatste kwartaal van 2013. Over heel 2013 wist Deutsche bank nog wel een nettowinst te realiseren van €1,1 miljard.

Deutsche Bank - Jaarcijfers 2013

CEO's: 2013 is een investering voor de toekomst
"2013 was het tweede opeenvolgende jaar waarin we hebben geïnvesteerd in de toekomstige groei van de bank en in de verdere versterking van onze interne controles, terwijl de zaken uit het verleden aanpakken. Dit heeft invloed gehad op onze financiële resultaten. Toch was de onderliggende winstgevendheid van onze kernactiviteiten een van de hoogste van de afgelopen tien jaar, en we hebben Deutsche Bank fitter, veiliger en beter in balans gemaakt", aldus Jürgen Fitschen en Anshu Jain, Co-Chief Executive Officers.

2014 wordt opnieuw een uitdagend jaar

Deutsche Bank waarschuwt dat 2014 opnieuw een jaar wordt van uitdagingen en hervormingen. "We verwachten dat 2014 een jaar van verdere uitdagingen en gedisciplineerde uitvoering zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat we onze doelstellingen voor 2015 gaan realiseren", aldus de Co-CEO's.

Gerelateerde berichten:
Forse kritiek op top Deutsche Bank om Libor-affaire
Deutsche Bank sluit vijf Nederlandse lokale kantoren