Spanje wil belang in Bankia bank deels verkopen

16 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

De overheid van Spanje wil een gedeelte van haar aandeel in de Spaanse Bankia bank in 2014 van de hand doen, zo werd begin deze week bekend. Er is echter vooralsnog geen definitief besluit over een mogelijke transactie. De regering is nog in overleg met de Spaanse bank.

Bankia Bank is een van de Spaanse noodlijdende banken die in de afgelopen jaren staatssteun* nodig had tijdens de crisis. De Spaanse bank ontving zo’n 22,5 miljard in de vorm van een lening, waardoor Bankia uiteindelijk gered kon worden.

Bankia is op dit moment voor 68% eigendom van de Spaanse overheid. Bij een mogelijke transactie zal naar verwachting 18% van de aandelen verkocht kunnen worden. Met die verkoop kan mogelijk een bedrag van ongeveer €2,8 miljard gerealiseerd worden.

Spanje wil belang in Bankia deels verkopen

Een verkoop van de aandelen zou tevens kunnen betekenen dat Madrid door de transactie de gedane investering voor een stuk kan terugverdienen, en daarmee het signaal zal kunnen afgeven dat de financiële crisis eindelijk voorbij is.

* Ook in Nederland moest de overheid ingrijpen ten tijde van de crisis en werden enkele banken genationaliseerd of ontvingen staatssteun. Zie enkele gerelateerde archiefberichten over o.a. ABN AMRO, ING, SNS REAAL, en FORTIS:

- Ing betaalt weer gedeelte ontvangen staatssteun terug 
- EC stemt in met opsplitsing van SNS Reaal                                 
- Zalm: Beursgang ABN Amro kan 22 miljard opbrengen
- ABN AMRO volgend jaar klaar voor privatisering
- Staat nationaliseert bankverzekeraar SNS Reaal                       
- Overheid koopt ABN Amro en Fortis voor 16.8 miljard