Zalm: Beursgang ABN AMRO kan 22 miljard opbrengen

29 november 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Bij het meest positieve scenario kan ABN AMRO bij een beursgang €22 miljard opleveren. Deze opbrengst zou zelfs in de buurt komen van het bedrag dat de Nederlandse Staat voor de bank heeft betaald. Dat zei ABN-AMRO bestuursvoorzitter Gerrit Zalm tegen BNR Nieuwsradio.

Opbrengst Beursgang ligt waarschijnlijk tussen de €15 en 22 miljard

“De verkoop gaat in plakken. Daarbij is een opbrengst van €22 miljard niet volstrekt onmogelijk”, zei Zalm. Hij verwees daarbij naar het bedrag dat de nationalisatie van ABN AMRO de Nederlandse staat heeft gekost. “De uiteindelijke opbrengst hangt af van de financiële ontwikkelingen en het beursklimaat. De waardering van banken is afgelopen jaar wel wat verbeterd. Wat het uiteindelijk wordt, zien we bij de beursgang”, aldus Zalm. Het Nederlandse kabinet verwacht dat ABN AMRO bij een beursgang €15 miljard kan opleveren. Zalm vindt dit een redelijke inschatting.

Zalm - ABN AMRO

Overname ABN AMRO door buitenlandse bank acht Zalm ondenkbaar

“De kans dat ABN AMRO door een andere bank wordt overgenomen is nihil. Buitenlandse banken zijn te druk bezig met het op orde brengen van hun eigen huishouding en hebben geen overname plannen. Een Nederlandse bank als nieuwe eigenaar is volgens de mededingingsregels al helemaal ondenkbaar.” Dat stelde Gerrit Zalm tegen BNR. Zalm geeft daarmee een reactie op uitspraken van Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Die gaf aan dat het kabinet er geen bezwaren tegen heeft als een buitenlandse bank ABN AMRO zou overnemen na een beursgang. Volgens Dijsselbloem zou de bank wel in Nederland actief moeten blijven.

Langdurige klantrelaties en transparante producten aanbieden

Al eerder zei Gerrit Zalm in een vraaggesprek met NU.nl dat ABN AMRO zich niet meer in avonturen gaat storten. “Als je van tweedehands producten je handel maakt, dan kun je van een koude kermis thuiskomen”, aldus Zalm. “We nemen geen posities meer in waarmee we denken te weten hoe het gaat met de dollar en de rente in de toekomst. We willen weer bezig zijn met langdurige klantrelaties en transparante producten aanbieden”, stelt Zalm.