ING verbiedt het gebruik van multilaterale chat rooms

23 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Ook ING verbiedt het gebruik van 'multibank chatrooms' onder haar personeel. De chatrooms die gebruikt worden voor individueel klantcontact mogen nog wel worden gebruikt. Dat heeft een woordvoerster van de bank bevestigd.

Naar aanleiding van de manipulatie van diverse financiële benchmarks als de 'LIBOR-rente' en '4pm WM/Reuters fix' zijn wereldwijd diverse multibank sociaal chatrooms opgedoekt. Eerder legde ook andere internationale banken als Deutsche Bank, UBS, JP Morgan, Barclays, Citi en RBS het gebruik van deze zogeheten multibank chatrooms aan banden.

Het verbod binnen ING geldt voor alle multilaterale chatrooms tussen banken en tussen ING en klanten. Uitzonderingen zijn alleen mogelijk voor zakelijk kritische toepassing en uitsluitend toegestaan na goedkeuring van een manager. 

ING legt gebruik chatrooms aan banden 

In de strijd tegen manipulatie van financiële benchmarks zijn toezichthouders wereldwijd aan het zoeken naar bewijslast tegen fraudegevallen. Toezichthouders hebben het hiervoor voorzien op de elektronische berichten tussen handelaren van banken. Ze gebruiken deze berichten als bewijs van het wangedrag.