Ophef rond vertrekregeling ex-SNS Reaal bestuurders

17 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd

De in februari vertrokken SNS Reaal-topman Ronald Latenstein ontving bij zijn vertrek toch een half jaarsalaris van €250.000 bruto, ondanks een overeenkomst tussen de genationaliseerde bankverzekeraar en De Nederlandsche Bank. Deze onthulling werd gedaan naar aanleiding van het boek ‘De Val van SNS Reaal’, dat vandaag is uitgekomen.

Vijf journalisten van het FD brengen vandaag het boek ‘De Val van SNS Reaal’ uit. Zij doken in het verhaal achter de nationalisering van SNS Reaal wat leidde tot onthullingen ten aanzien van de vertrekregelingen van de vertrokken SNS-top in februari. Minister Dijsselbloem had destijds in de Tweede Kamer uitgelegd dat de vertrokken SNS-top, waaronder Latenstein, geen vertrekvergoeding zou ontvangen.

Ophef rond bonusregeling SNS topman

Overeenkomst SNS en DNB
Het boek schetst echter dat op 31 januari (DNB)-directeur Financiële Markten Gita Salden, die verantwoordelijk is voor het SNS-dossier, een gesprek had met president-commissaris Robert Zwartendijk van SNS Reaal. Hierin deed Salden uit de doeken dat een vertrekvergoeding uiteraard niet van toepassing kon zijn. Zwartendijk ging hiermee akkoord.

Verbijstering
Dit nieuws zorgde voor verbijstering onder de SNS commissarissen. Zij gaven aan dat het hier geen gouden handdruk of vertrekbonus betrof, maar dat het hier om een contractverplichting zou gaan ten aanzien van de opzegtermijn waaraan men zich dient te houden. Verder gaven de commissarissen aan dat deze termijn meer dan een jaar geleden door Zwartendijk verlengd was van drie naar zes maanden, om topmanagers te kunnen behouden bij de bank gedurende de crisisperiode. Bovendien stelden zij dat Ludo Wijngaarden en Charlotte Insinger, twee overheidscommissarissen die zich in 2008 bij de bankverzekeraar hadden gevoegd, hiermee akkoord waren gegaan. Tot slot was er onenigheid over de opzegdata van bestuurders Latenstein en Lamp.

Het gevolg van alle kritiek vanuit SNS Reaal zorgde ervoor dat Latenstein uiteindelijk begin dit jaar toch zijn vergoeding van €250.000 bruto ontving. Als het Ministerie van Financiën daar dit voorjaar lucht van krijgt, eisen zij dat dit bedrag, zo’n €250.000 bruto, alsnog teruggestort moet worden. Deze eis wordt in eerste instantie niet geacccepteerd door de SNS Reaal, maar een uitbetaling van een andere vertrokken topman, Ference Lamp, vind voorlopig geen doorgang.

DNB voert druk op
Uiteindelijk bezwijkt SNS Reaal in juni onder de druk van DNB, als Jan Sijbrand, DNB-toezichtsdirecteur, aankondigt dat alle commissarissen bij de bank-verzekeraar opnieuw aan een examen* onderworpen zullen worden, mits zij zich niet anders opstellen in de kwestie rondom de vertrekvergoedingen van topbestuurders. Hierop geven de commissarissen zich in juni gewonnen en eisen uiteindelijk de aan Latenstein betaalde vergoeding terug en blijven bij de beslissing om Lamp geen vertrekvergoeding te betalen.

* een streng examen waarbij deskundigheid en integriteit worden beoordeeld, om de geschiktheid van de commissarissen als financiële toezichthouders te testen.