Van Lanschot: Ondernemers positiever over vooruitzichten

02 december 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

In oktober dit jaar waren ondernemers positiever over hun vooruitzichten dan een half jaar geleden. Dat blijkt uit de zevende Van Lanschot Familiebedrijven Barometer, een halfjaarlijkse peiling onder ondernemers in Nederlandse familiebedrijven. Uit de vorige barometer waren ondernemers nog somber over hun vooruitzichten als gevolg van de aanhoudende crisis.

Ondernemers positiever over economische vooruitzichten

Ondernemers in familiebedrijven zijn ten opzichte van de vorige barometer positiever over de vooruitzichten voor de Nederlandse economie. Van de 249 respondenten verwacht 30% een verbetering, tegenover 23% een half jaar geleden. Voor de eigen de sector in het algemeen verwacht 27% een verbetering, tegenover 23% half jaar geleden.

Het lichte positivisme dat wordt ingegeven door de conjuncturele ontwikkelingen is nog broos: ondernemers verwachten in de komende zes maanden maar een licht herstel in de economische vooruitzichten voor het eigen familiebedrijf en een kleine verbetering in de orderportefeuille en werkgelegenheid. Het politieke klimaat in Nederland voor ondernemers en bedrijven blijft echter een zorgelijk punt. De helft van de ondernemers geeft aan dat het politieke klimaat (ernstig) is verslechterd. Ondernemers hebben het gevoel dat de regering onvoldoende kansen voor familiebedrijven creëert.

Van Lanschot - Ondernemers barometer dec 2013

Meer zorgen over personele thema's

Hoewel ondernemers positiever zijn over de economische vooruitzichten, maken ondernemers zich meer zorgen op de korte termijn. De administratieve lastendruk, wet- en regelgeving, debiteurenrisico's en prijsontwikkeling in de markt vormen de grootste pijnpunten voor ondernemers in het familiebedrijf. Opvallend is dat ondernemers zich meer zorgen zijn gaan maken om personele issues, voornamelijk rond het vinden en behouden van personeel.

Van Lanschot - Ondernemers barometer dec 2013 MVO 2