AFM: Kwijtschelden kosten is ontduiking provisieverbod

21 december 2012 Banken.nl 1 min. leestijd

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn er financiële dienstverleners die hun kosten van advies en distributie kwijtschelden indien de klant het financiële product aanschaft. Dit is na invoering van de nieuwe wettelijke regels op 1 januari 2013 niet toegestaan voor producten onder het provisieverbod.

Vanaf 1 januari 2013 geldt een provisieverbod voor complexe financiële producten. Dit houdt in dat de financiële instellingen verplicht zijn hun kosten direct en transparant in rekening te brengen bij de klant.

Deze nieuwe wettelijke regels bevorderen onder meer dat klanten een goede vergelijking kunnen maken tussen aanbieders van financiële producten en die van onafhankelijke adviseurs en bemiddelaars. Gezien deze doelstelling vindt de toezichthouder het onwenselijk dat aanbieders de suggestie wekken dat advies en distributie gratis is. De kosten van advies en distributie moeten apart van de productprijs op de factuur worden opgenomen en rechtstreeks met de klant worden afgerekend.