Vice-voorzitter van Goldman Sachs stopt ermee

29 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Goldman Sachs staat grote wissels binnen het management te wachten. De bank kondigde vorige week aan dat de Vice-voorzitter van Goldman Sachs, J. Michael Evans, eind 2013 met pensioen gaat. Ook Lloyd Blankfein, de huidige topman van de bank, zou volgens geruchten op het punt staat om met pensioen te gaan. Er wordt nu hevig gespeculeerd over wie het leiderschap van Blankfein zal overnemen, nu Evans hiervoor niet meer in aanmerking komt.

Vice-voorzitter Evans met pensioen

J. Michael Evans is met zijn 56 jaar een van de meest geroutineerde managers bij de bank. Hij begon in 1993 bij Goldman Sachs en groeide uit tot vice-voorzitter. Verder stond hij aan het hoofd van diverse afdelingen binnen Goldman Sachs, leidde hij de groeimarktendivisie en speelde hij een sleutelrol bij de expansie in Azië. Ook is hij lid van de ‘business standards development comittee’, een bedrijfsunit die verantwoordelijk werd voor de operaties van de bank in navolging van de crisis en de daaruit voortgevloeide schandalen.

De bank kondigde vorige week het vertrek van Evans aan bij alle werknemers van de bank. Evans zou naar eigen zeggen zelf het besluit hebben genomen. Ingewijden vermoeden echter dat zijn vertrek te maken zou hebben met het mogelijke vertrek van Goldman Sachs CEO Blankfein en de concurrentiestrijd die daarop zou ontstaan tussen de mogelijke opvolgers. Evans heeft hoe dan ook aangegeven dat hij in de adviesrol van Senior Director bij Goldman Sachs zal aanblijven, een scenario dat vaker voorkomt bij bestuurders die met pensioen gaan.

Micheal Evans stop bij Goldman Sachs

Reactie Goldman Sachs

In een reactie op het aangekondigde vertrek van Evans lieten Blankfein en Cohn weten: “Michael’s toewijding voor de organisatie, zijn klantfocus en zijn intensieve  wereldwijde marktkennis zijn enorm geweest” Ze voegden verder toe: “We zijn verheugd dat Michael ook na zijn pensioen als senior director bij de bank zal blijven fungeren, zodat we kunnen blijven profiteren van zijn advies”.

Opvolger Blankfein

Nu Evans met pensioen gaat zal de voornaamste kandidaat voor de opvolging van Blankfein Gary Cohn worden, die nu de rol van operationeel directeur bekleedt. Er zijn echter nog andere mogelijke kandidaten zoals Harvey Schwartz, de huidige CFO, David Solomon, hoofd van Investment Banking of Michael Sherwood, Vice-Chairman bij Goldman Sachs.

In de komende tijd zal er meer duidelijkheid komen over de opvolging van Blankfein bij de gerenommeerde investment bank.