ASN Bank en Rabobank investeren in energiebesparing

23 oktober 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

ASN Bank en Rabobank gaan samen met de overheid het Nationaal Energiebespaarfonds financieren. Dat heeft minister Blok bekend gemaakt. Met het Nationaal Energiebespaarfonds kunnen huizenbezitters relatief goedkoop geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Het fonds is opgericht door de overheid en ASN Bank en Rabobank zijn geselecteerd als private financierders.

Nationaal Energiebespaarfonds

Het Nationaal Energiebespaarfonds moet het investeren in energiebesparende maatregelen stimuleren om zodoende energiebesparing bij woningen te realiseren en een impuls te geven aan de Nederlandse bouwsector. Met het Nationaal Energiebespaarfonds kunnen particuliere huizenbezitters relatief goedkoop geld lenen voor energiebesparende maatregelen zoals dak-, vloer- en gevelisolatie, zonneboilers, hoogrendementbeglazing en energiezuinige kozijnen.

Huizenbezitters kunnen bij het fonds leningen aanvragen met een looptijd van 7 of 10 jaar voor bedragen tussen €2.500 en €25.000. De rente die woningeigenaren gaan betalen is aftrekbaar en ligt waarschijnlijk tussen 3 en 3,5%. De exacte rentepercentages worden bij de start van het fonds bekend gemaakt.

ASN Bank - Rabobank - Energiebespaarfonds

Financiering van het fonds

Minister Blok is verheugd dat zowel ASN Bank als Rabobank bereid zijn een fors aandeel te leveren aan de investering in energiebesparing. De omvang van het Nationaal Energiebespaarfonds komt uit op €300 miljoen. De Rabobank stort €175 miljoen in het fonds en de ASN Bank €50 miljoen. Het overheid voegt daar €75 miljoen euro aan toe.

Het Nationaal Energiebespaarfonds houdt zichzelf in stand doordat het uitgeleende geld met rente wordt terugbetaald. Dit geld wordt in het fonds teruggestort, waardoor er steeds opnieuw leningen verstrekt kunnen worden.

Fonds moet in december starten

De bedoeling is dat Nationaal Energiebespaarfonds vanaf begin december leningen kan verstrekken. Hiervoor is nog wel goedkeuring nodig van de Europese Commissie en de Autoriteit Financiële Markten.