ING en ABN AMRO introduceren contactloos betalen

31 oktober 2012 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ING en ABN AMRO hebben aangekondigd vanaf medio 2013 contactloos betalen aan te bieden aan hun klanten. Contactloos betalen is een vorm van mobiel betalen. De techniek van het betalen met een contactloze pas is vergelijkbaar met de OV-chipkaart. Door met een contactloze pas met een Near Field Communication (NFC) chip te 'swipen' langs een apparaatje wordt de betaling verricht en het bedrag van je rekening afgeschreven. De bestaande betaalpassen worden vanaf medio 2013 gefaseerd vervangen door een nieuwe betaalpas waarmee, naast de al bestaande functionaliteiten, ook contactloze betalingen kunnen worden gedaan.

Succesvolle proeven met contactloos betalen

ABN AMRO en de ING hebben onafhankelijk van elkaar succesvolle proeven gedaan met contactloos betalen. ‘Consumenten en winkeliers waarderen het gemak en de snelheid van deze manier van betalen enorm. Er is behoefte aan betaalproducten die gemak en efficiëntie bevorderen,’ aldus Gijs Schreuder, directeur particulier betalingsverkeer van ABN AMRO. Ondanks de forse groei van het aantal pinbetalingen in de afgelopen jaren vindt nog steeds 63% van alle betalingen bij toonbankinstellingen (detailhandel, horeca, benzinestations) met contant geld plaats. Arjan Bol, directeur Betalen van de ING: ‘We verwachten dat deze snelle en gemakkelijke manier van betalen ervoor zorgt dat kleine bedragen steeds minder met contant geld worden afgerekend. Dat past in het streven van banken en winkeliers naar een veiliger en efficiënter betalingsverkeer.’

Contactloze pas

Arjan Bol en Gijs Schreuder: ‘Betalen met een contactloze pas maakt gebruik van vergelijkbare techniek als betalen met de mobiele telefoon. De ervaringen die wij opdoen met de contactloze pas zijn daarom belangrijk voor de ontwikkeling van betalen met de smartphone. We verwachten dat later in 2013 betalen met mobiele telefoons aan de kassa ook mogelijk is.’ Op langere termijn zullen steeds meer mensen een mobiele telefoon hebben die geschikt is om mee te betalen, maar met de contactloze betaalpas kunnen consumenten al eerder van deze techniek gebruik maken.

De verwerking van de betaling gaat op dezelfde manier als bij een transactie waarbij de pas in de automaat wordt gestoken. De betaling wordt gewoon van de betaalrekening afgeboekt. ABN AMRO en de ING maken gebruik van Maestro® PayPass™, een door MasterCard ontwikkelde methode voor contactloze betalingen die internationaal al wordt toegepast. In Australië, Canada, Frankrijk, Polen, Turkije, de UK en de VS betalen mensen al met een contactloze betaalpas.

Nog geen contactloze betaalpunten in Nederland

Ondanks dat het aantal mobiele betalingen via Near Field Communication (NFC) fors toeneemt kun je maar bij een zeer beperkt aantal winkels in de wereld contactloos betalen.  Volgens ING volgen begin volgend jaar de eerste betaalautomaten in Nederland die contactloze betalingen accepteren.