ABN Amro breidt metaalhandel uit in UK en Singapore

11 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ABN Amro wil actiever inzetten op de wereldwijde grondstoffenhandel, specifiek de metaalhandel. Met een uitbreiding in Londen en Singapore wil de bank richting 2017 een verdubbeling van de omzet uit metaal bewerkstelligen. Op dit moment heeft voert ABN amro alleen metaalhandelsactiviteiten vanuit vestigingen in New York. Volgend jaar en in 2015 moeten de plannen zijn omgezet en wil de bank metaalbrokers in Singapore en Londen actief hebben.
 
ABN AMRO - Metalen
 
Om de ambitieuze groeiplannen te realiseren zal ABN Amro het personeelsbestand enorm moeten uitbreiden. Volgens het Hoofd metals & steel, Piet-Hein Ingen Housz zal de snelheid waarmee de juiste brokers worden ingeschakeld een invloed hebben op de precieze timing van de ambitieuze plannen.

Grondstofhandel banken onder vuur

Dat banken handelen in fysieke materialen wordt hen niet in dank afgenomen. De overheid en het bedrijfsleven die veel metaal exploiteren betichten banken van het van de markt weghouden van deze grondstoffen om zodoende hogere prijzen te realiseren. In de Verenigde Staten is de regelgeving in de afgelopen tijd verscherpt ten aanzien van de handel in fysieke materialen. Diverse banken kregen fikse boetes voor vermeende frauduleuze handelingen in grondstoffen. Zo zou Goldman Sachs de laatste drie jaar $5 miljard binnengeharkt hebben door te schuiven met grote ladingen aluminium.
 
Ook de Amerikaanse bank JPMorgan Chase heeft in de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in grondstoffen als aluminium, koper en staal, maar werd eerder dit jaar door een financiële toezichthouder beboet voor mogelijke fraudepraktijken. De bank betaalde uiteindelijk een schikking van tegen de $1 miljard, de hoogste boete ooit aan een financiële instelling. Niet voor niks besloot JP Morgan Chase eerder dit jaar om haar (weliswaar) lucratieve grondstoffentak af te splitsen.