JPMorgan Chase wil haar grondstoffentak afsplitsen

30 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase wil de bedrijfstak die fysiek handelt in grondstoffen afsplitsen. De waarde van de lucratieve tak wordt geschat op $14,3 miljard. JPMorgan Chase loopt hiermee vooruit op de steeds strengere regelgeving binnen de sector. Naar verwachting zal de bank delen van het bedrijf autonoom laten doorgaan en overige delen verkopen.

Dat banken handelen in fysieke materialen wordt hen op zijn zachts gezegd niet in dank afgenomen. De overheid en het bedrijfsleven die veel metaal exploiteren betichten banken van het van de markt weghouden van deze grondstoffen om zodoende een hogere prijzen te realiseren. Zo zou Goldman Sachs de laatste drie jaar $5 miljard binnengeharkt hebben door te schuiven met grote ladingen aluminium. Ook JPMorgen wordt beschuldigd van frauduleuze handelingen. Eerder deze maand trof het een schikking met de Amerikaanse toezichthouder voor haar rol in de grootschalige manipulatie van elektriciteitsprijzen. Volgens analisten gaat het om een schikking van rond de $1 miljard, daarmee gaat de deal de geschiedenisboeken in als de hoogste boete ooit door een toezichthouder opgelegd aan een financiële instelling.

J.P. Morgan Chase

Om uitwassen voor te zijn zullen de autoriteiten in de VS strictere regels gaan opleggen. De Federal Reserve wil banken zelfs hun vergunningen ontnemen, zodat zij niet langer handel mogen drijven in grondstoffen.

Het besluit om te verkopen zou een trendbreuk vormen met het huidige beleid. JPMorgan Chase heeft in de afgelopen jaren juist fors geïnvesteerd in grondstoffen als aluminium, koper en staal. Daarnaast verwierf het ook infrastructuur binnen de branche, zoals pijpleidingen en elektriciteitscentrales.