Remco Ruiter namens banken liaison bij NCSC

01 oktober 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Remco Ruiter zal zich vanaf 1 oktober 2013 inzetten om de samenwerking tussen banken en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) verder te bestendigen. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Ruiter maakt de overstap van de Rabobank waar hij actief was als Information Security Officer.

Samenwerking banken en NCSC

In april werden banken in Nederland geconfronteerd met diverse cyberaanvallen. ING was het eerste slachtoffer van een aanval op hun internetsite, een zogenoemde DDoS-aanval. Door deze aanval was het voor klanten van de bank lange tijd niet mogelijk om gebruik te maken van internet- en mobielbankieren. Kort na deze aanval werden ook ABN AMRO, Rabobank, SNS Bank en Regiobank opgeschrikt door een cyberaanval en was het betalen via iDeal niet mogelijk.

NCSC

Om cyberaanvallen in de toekomst te voorkomen werken banken, politie en justitie intensief samen. Het NCSC heeft hierbij een coördinerende rol tussen de betrokken partijen. Vanuit de Nederlandse banken is Remco Ruiter aangewezen als liaison tussen het NCSC en de banken.

NCSC

Het Nationaal Cyber Security Centrum bestaat sinds 1 januari 2012. Het NCSC draagt bij aan het gezamenlijk vergroten van de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving in het digitale domein en daarmee aan een veilige, open en stabiele informatiesamenleving door het leveren van inzicht en het bieden van handelingsperspectief.