Rabobank wil grootste financier worden in Turkije

23 september 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De Rabobank wil in Turkije de belangrijkste financier van de food- en agrisector worden. De komende vijf jaar opent de bank daarom vier kantoren in het land, de basis van Rabobank Turkije komt in de miljoenenstad Istanbul.

De Rabobank is al vijftien jaar actief in Turkije en heeft contacten met de belangrijkste food- en agri-ondernemingen. De aanvraag van de bankvergunning was een logische volgende stap. Sipko Schat, bestuurslid van de bank: “In die vijftien jaar hebben we aan zo'n 50 Turkse ondernemingen opgeteld voor ongeveer €14,2 miljard kredieten verstrekt. Daarnaast heeft onze International Desk in het land de afgelopen vier jaar 140 internationale ondernemingen geholpen. We hebben een goede reputatie opgebouwd. Tel daarbij op dat de Turkse economie al langere tijd een gezonde groei laat zien en een gezonde en groeiende financiële sector heeft. Het was tijd om onze aanwezigheid in het land te verstevigen.”

Rabobank - Turkije

Belangrijke markt

De Turkse expansie past in het verlangen van de Rabobank om de internationale ambities van haar Nederlandse klanten te verwezenlijken. Schat: “Turkije is een belangrijke markt voor veel van onze Nederlandse klanten. Als poort naar Azië en het Midden-Oosten is het land voor hen van strategisch belang. Nu we een bankvergunning hebben, kunnen we hen beter van dienst zijn. Op de Turkse markt zelf focussen we ons allereerst op de wholesale sector.”

Volledig voor gaan

Rabobank Turkije wordt een volwassen onderdeel van de Rabobank en voert het volledige palet van financiële dienstverlening aan haar klanten. Schat: “Dat moet ook, de concurrentie is stevig, we moeten er vanaf het begin volledig voor gaan. We streven ernaar om ons break-even-point na twee jaar te bereiken, daarna zetten we in op een plus van €20 tot €25 miljoen per jaar.”

Ambities

De Rabobank verwacht dat zij een belangrijke rol kan spelen bij de verdere ontwikkeling van de Turkse economie. Schat: “De food- en agrisector is enorm belangrijk voor Turkije. Met onze expertise kunnen we een goede bijdrage leveren aan de ontwikkeling ervan. Dat past perfect bij ons voornemen om wereldwijd de leidende food- en agribank te worden. Want ondanks het feit dat de meeste grote Turkse banken al actief zijn in de sector, ontbreekt er nog een internationaal actieve food- en agribank. In dat gat stapt de Rabobank. We gaan ons ook niet beperken tot de grootzakelijke markt, onze ambitie is om in de nabije toekomst eerst een fusie en overnametak op te zetten en daarna, op langere termijn, staat rural banking op ons wensenlijstje.”