HSBC gaat bonusinperking voor bankiers omzeilen

23 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De voorzitter van HSBC heeft in een interview met de Financial Times erkend dat de Britse bank naar manieren kijkt om de bonusinperking van bankiers te omzeilen. Deze bekentenis heeft tot politieke onrust geleid in de UK. Diverse politici hebben dit nieuws aangegrepen om erop te wijzen dat de nieuwe wetgeving zijn belangrijkste doelen mist, aangezien banken simpelweg het variabele deel van de beloning afbouwen en de vaste beloningen verhogen. 

Onder de nieuwe wetgeving vanuit Brussel, die volgend jaar ingaat, zullen bonussen beperkt worden tot maximaal een jaarsalaris. Volgens Douglas Flint, bestuursvoorzitter van HSBC, zou de nieuwe wetgeving “een zeer schadelijke impact op onze concurrentiepositie in veel van onze belangrijkste markten kunnen betekenen, waaronder die buiten Europa”. De topmanager wijst erop dat grofweg 80% van HSBC’s winsten uit niet-Europese markten komen en onderstreept dat “we competitief moeten zijn”.

HSBC

Het belangrijkste probleem met de regels is volgens Flint dat de wetgeving alleen in Europa ingevoerd wordt, waardoor niet-Europese banken een voordeel krijgen op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Om te zorgen dat bankiers betaald worden in lijn met hun concurrenten die niet onder de nieuwe regel vallen, kijkt HSBC naar manieren om dit probleem te omzeilen, bekent hij. “We zullen ons aan de wet houden, maar we zullen onszelf concurrerend moeten maken. Gevraagd of een oplossing de verhoging van salarissen zou betekenen, voegde hij toe: “Het is zeker een van de mogelijkheden”.

HSBC’s strategie om met deze kwestie om te gaan schept een precedent voor andere banken. Een recentelijk onderzoek van Mercer toonde aan dat maar liefst 80% van de Europese banken salarisverhogingen overwegen om de lagere bonussen te compenseren. Zie het artikel: “Mercer: Banken omzeilen bonusinperking van EC” voor meer informatie.