ING introduceert advieskosten voor hypotheekadvies

01 november 2012 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Vanaf 1 december 2012 betalen de klanten van ING geen 1% afsluitprovisie meer over de lening. Alle klanten gaan vanaf dit moment advieskosten betalen voor hypotheekadvies en –bemiddeling.

Het Ministerie van Financiën heeft bepaald dat er in Nederland vanaf 1 januari 2013 een verbod op het betalen van bemiddelingsprovisie voor complexe financiële producten, zoals hypotheken, van kracht is. Dit betekent dat consumenten vanaf dit moment direct gaan betalen voor financieel advies en bemiddeling bij financiële producten. Dit geldt voor het advies bij een onafhankelijke tussenpersoon én voor directe aanbieders. De ING zal per 1 januari 2013 voldoen aan deze wetgeving.

Wat verandert er?

Als gevolg van het provisieverbod gaat vandaag, donderdag 1 november 2012, een overgangsperiode in het acquisitieproces in, waarbij zowel het oude, als het nieuwe proces gedurende één maand zijn toegestaan. Tijdens deze periode kunnen klanten kiezen voor het betalen van advieskosten of een afsluitprovisie voor hypotheekadvies, waarbij zij door de hypotheekadviseur de voor hen voordeligste keuze aangereikt krijgen.

Vanaf 1 december 2012 moeten alle hypotheekaanvragen voldoen aan het nieuwe proces en betaalt de klant geen 1% afsluitprovisie meer over de lening. Alle klanten gaan vanaf dit moment advieskosten betalen voor hypotheekadvies en –bemiddeling.

De advieskosten zijn een vast bedrag, onafhankelijk van de hoogte van de hypotheek. Voor een nieuwe hypotheek bedraagt dit 2100 euro en voor een tweede hypotheek of verhoging 900 euro. De klant kan op deze manier eenvoudig de advieskosten van de ING vergelijken met de kosten van andere hypotheekaanbieders en onafhankelijke intermediairs. Vanaf vandaag worden de advieskosten gepubliceerd en actueel gehouden op ING.nl.

 ING - Advieskosten

ING - Advieskosten (2)

Dit raakt ook de verkoop van hypotheken via het intermediaire kanaal. Want ook intermediairs zijn vanaf deze datum verplicht de kosten van hun advies rechtstreeks in rekening te brengen aan de klant en de ING zal hen geen provisie meer betalen voor hypotheekaanvragen.

Wat houden advieskosten in?

De klant betaalt een vast bedrag aan advieskosten. In deze kosten zijn onder andere de kosten van het adviesgesprek, bemiddelingskosten en het Persoonlijk Hypotheek Advies rapport verwerkt. Dit rapport is gebaseerd op de persoonlijke situatie van de klant. Als de klant de hypotheekofferte en het Persoonlijk Hypotheek Advies Rapport heeft ondertekend en naar de ING terugstuurt, dan moet de klant daarvoor advieskosten betalen. Ook als de klant dan alsnog besluit de hypotheek niet bij de ING af te sluiten.

Wanneer is de klant advieskosten verschuldigd?

De ING berekent onder meer advieskosten voor advies en bemiddeling in het geval van een nieuwe hypotheek en het oversluiten en verhogen van hypotheken. Ook voor het advies voor hypotheken in beheer brengt de ING vanaf 1 januari 2013 advieskosten in rekening. De ING vindt het van belang dat de klant ook bij zijn adviesvragen bij beheermutaties een eerlijke vergelijking kan maken door middel van welk distributiekanaal hij zijn advies wil inwinnen. De introductie van de advieskosten bij beheer draagt hieraan bij. De ING wil benadrukken dat advieskosten bij wijzigingen van de bestaande hypotheek alleen in rekening worden gebracht indien er een (uitgebreid) Persoonlijk Hypotheek Adviesrapport wordt geschreven door een gekwalificeerde ING adviseur. Deze kosten worden in rekening gebracht als er ook daadwerkelijk een wijziging van de hypotheek op volgt. Als de klant alsnog afziet van de voorgenomen wijziging dan hoeft de klant geen advieskosten te betalen.