ING financiert na 2017 alleen groene bedrijfspanden

16 december 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na 2017 komen bedrijfspanden zonder een groen energielabel (A-C) niet meer in aanmerking voor financiering van ING. Dat heeft ING Real Estate Finance laten weten. Alleen als er een duidelijk verduurzamingsplan is opgesteld door de eigenaren kunnen ‘bruine bedrijfspanden’ nog gefinancierd worden bij de grootbank.

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst heeft een nieuwe wetgeving aangekondigd die het per 2023 verplicht maakt voor kantoorpanden om ten minste energielabel C – A, B en C zijn ‘groene’ energielabels – te hebben. Als panden lager scoren mogen deze niet langer aan bedrijven worden verhuurd en moeten eerst worden verduurzaamd.

ING heeft op de komst van de nieuwe wetgeving ingespeeld door de financiering van kantoorpanden met een energielabel van D of lager – ‘bruine’ energielabels – aan banden te leggen. Vanaf 2018 zal ING Real Estate Finance geen bruine panden meer financieren, tenzij de eigenaren duidelijke plannen hebben om het energielabel van hun pand te verbeteren. Dat heeft ING donderdag bekendgemaakt.

Omdat veel vastgoedleningen een looptijd hebben van vijf jaar, wordt de nieuwe eis al aan het eind van volgend jaar van kracht. Zo wil de bank voorkomen dat er in 2023 nog bruine panden in zijn vastgoedportefeuille zitten.