OOK stopt geld en kennis in innovatie en groei MKB

11 september 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Een nieuw investeringsfonds het Ondernemend Oranje Kapitaal (OOK) gaat het MKB helpen met geld en kennis. Een aantal gerenomeerde ondernemers heeft het initiatief genomen om dit stimuleringsfonds op te richten. Zo zijn André Olijslager, oud-CEO van FrieslandCampina  en Jan Hommen, bestuursvoorzitter van ING bij dit initiatief betrokken.

OOK wordt aangeduid als een stimuleringsfonds van (oud-)ondernemers. Het fonds gaat kapitaal beschikbaar stellen voor ondernemers in het MKB, om het eigen vermogen van het bedrijf te versterken en zo de Nederlandse economie een impuls te geven. De (oud-)ondernemers zullen naast hun geld ook hun expertise en netwerk aanbieden. Daarnaast zullen ook pensioenfondsen geld inleggen.

Ondernemend Oranje Kapitaal

Het fonds is bedoeld voor al bestaande innovatieve bedrijven, die al goede resultaten hebben laten zien. Groei en innovatie staan voorop. Het fonds streeft een omvang van tenminste €100 miljoen na. Verder is het fonds van plan om in de toekomst ook minstens 10% van de fondsomvang in te zetten voor de financiering van beginnende innovatieve bedrijven.

“We vullen een markt in die op dit moment te weinig wordt bediend en dat gat in de markt gaan wij vullen met het Ondernemend Oranje Kapitaal Fonds”, stelt Hommen bij RTLZ. “MKB heeft kapitaal nodig, niet meer schuld”, aldus de ING topman.

André Olijslager, oud-CEO van FrieslandCampina en één van de initiatiefnemers van het stimuleringsfonds zegt bij RTLZ: “We worden blij van bedrijven die willen groeien, die dus meer werkgelegenheid creëren, die exporteren en die nieuwe dingen doen”.

OOK Investeringfonds

“Innovatieve bedrijven en groeiers zijn gebaat bij een divers aanbod aan financieringsmogelijkheden. Ook de combinatie van coaching, kennis, netwerk en kapitaal die OOK biedt juich ik toe”, zegt Michaël van Straalen waarnemend voorzitter van MKB-Nederland in een reactie op NU.nl.

Oranje Handelsmissiefonds

Eind augustus nam ING topman Hommen ook al deel aan de oprichting van het Oranje Handelsmissiefonds. Dat fonds steunt vijf jaar lang tien Nederlandse bedrijven bij een stap naar het buitenland. Vooral het delen van kennis en van een internationaal netwerk staat bij dit fonds voorop.