NVB: Banken melden halvering schade door fraude

05 september 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Nederlandse banken zien een grote daling van de schade door fraude met internetbankieren en skimming. De schade als gevolg van fraude met internetbankieren is in de eerste helft van 2013 met 58% gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2012. Ook de schade door skimming daalde van 10,8 miljoen euro in het tweede halfjaar van 2012 naar 5,9 miljoen euro nu. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Banken op basis van de fraudecijfers van banken.

Inspanningen werpen vruchten af

Banken werken intensief samen met het Openbaar Ministerie en de politie in het Electronic Crimes Task Force (ECTF) om fraude door skimming en met internetbankieren tegen te gaan. En met succes. Banken melden een halvering van de schade door fraude in de eerste zes maanden van 2013. Chris Buijink, voorzitter NVB, licht de cijfers toe: "De daling is goed nieuws maar betekent niet dat we nu achterover kunnen leunen: ‘Na jaren van soms exponentiele stijging is de trend nu dalend en daar zijn we uiteraard blij mee. Het is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van banken, toonbankinstellingen, politie en justitie en de oplettendheid van klanten. Dat neemt niet weg dat criminelen blijven zoeken naar manieren om aan geld te komen. Banken zetten daarom alles op alles om fraude te voorkomen en klanten uit te leggen hoe ze veilig kunnen bankieren."

 NVB - fraude 2013

Nog wel veel pogingen

Klanten en banken kunnen fraude steeds beter herkennen en voorkomen. Door de campagnes over veilig bankieren zijn consumenten zich beter bewust van de methodes die criminelen gebruiken en trappen ze er minder vaak in. Banken zien echter nog steeds veel pogingen van criminelen om fraude te plegen. Ze maken daarbij gebruik van malware, speciale software om computers van klanten te infiltreren en phishing, het ‘hengelen’ naar vertrouwelijke gegevens.