Bladeren

Veilig bankieren

Met de komst van internetbankieren deed ook een nieuwe vorm van criminaliteit zijn intrede. Waar voorheen criminelen een bankkantoor overvielen hebben zij het nu gemunt op het stelen van elektronisch geld. De criminelen gebruiken zeer creatieve methoden om toegang te krijgen tot bankrekeningen. Naast internetfraude richten criminelen zich ook op het bemachtigen van gegevens op bankpassen. De meest voorkomende vormen van bankfraude zijn:

Banken nemen tal van voorzorgsmaatregelen om fraude tegen te gaan. Dagelijks zijn expertteams bezig met de veiligheid van (internet)bankieren door voortdurend verdachte transacties en handelingen te analyseren en tegen te gaan. Daarnaast geven banken hun klanten voorlichting over hun eigen verantwoordelijkheid om bankfraude te voorkomen.

Banken hebben hun krachten gebundeld om fraude met (internet)bankieren tegen te gaan. De website van de Nederlandse Vereniging van Banken www.veiligbankieren.nl is een gezamenlijk initiatief van banken om hun klanten voor te lichten over het voorkomen van bankfraude.