Bladeren

Skimming

Skimmen of skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen van de gegevens op bankpassen.  Het is een vorm van betaalpasfraude waarbij criminelen de magneetstrip van een bankpas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat een betaaltransactie wordt verricht. Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas en met de pincode kunnen zij geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland.

Voor het kopiëren van de magneetstrip gebruiken de criminelen een apparaat wat zij voor de pasgleuf plaatsen. Zodra de pinner zijn pas in de automaat steekt wordt een kopie gemaakt van de magneetstrip. Een kopie van de magneetstrip alleen is onvoldoende om geld op te kunnen nemen. De skimmer heeft ook de pincode nodig. De meest voorkomende manieren om pincodes te bemachtigen is het meekijken bij de kassa, het plaatsen van een camera of een keypad (toetsenbord die over het toetsenbord van de geldautomaat wordt gelegd en de pincode registreert).

Banken doen er alles aan om skimming te voorkomen. De meeste geldautomaten zijn momenteel voorzien van opzetstukjes om het kopiëren van de magneetstrip lastiger te maken. Daarnaast is in Nederland het nieuwe pinnen ingevoerd waarbij niet meer gebruikt wordt gemaakt van de magneetstrip maar van de EMV-chip. Het zou namelijk moeilijker zijn om de EMV-chip te kopiëren dan de magneetstrip.

Een andere vorm om skimming te beperken is het blokkeren van bankpassen voor het pinnen buiten Europa. Rabobank heeft hiermee goede resultaten behaald in 2012. Uit cijfers van de Rabobank blijkt dat de skimfraude bij de bank significant is gedaald nadat de bank haar bankpassen had geblokkeerd voor pinnen buiten Europa. De klant kan overigens de blokkade van de bankpas eenvoudig opheffen. In navolging op de Rabobank zijn ook de andere Nederlandse banken overgegaan op het zogenoemde geoblocking. En met succes. In het eerste half jaar van 2013 is de schade door skimming gehalveerd.