Rabobank koopt Central Coast Bancorp voor 371 miljoen

13 oktober 2005 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Rabobank heeft de Amerikaanse bank Central Coast Bancorp overgenomen voor $371 miljoen. Dit heeft de Amerikaanse bank vanmorgen bekendgemaakt. De Raad van Bestuur is al akkoord, maar de aandeelhouders van Central Coast Bancorp moeten de overname nog goedkeuren. Dit is naar verwachting een formaliteit. Als goedkeuring volgt wil Rabobank de overname in het eerste kwartaal van 2006 afronden.

De Nederlandse grootbank is al in Californië actief met 25 kantoren.

Community Bank of Central California
Rabobank heeft Central Coast voornamelijk gekocht vanwege diens dochterfirma Community Bank of Central California (CBCC), die actief is in de agrarische sector. Met de overname krijgt de Nederlandse grootbank toegang tot een van de belangrijkste productiegebieden van sla, broccoli en aardbeien in de Verenigde Staten. Dit is onderdeel van Rabobanks strategie om ’s werelds grootste bank in de agrarische sector te worden.

Derde overname in VS
In 2002 kocht Rabobank in de Verenigde Staten al California Valley Independent Bank, en een jaar later de agrarische hypothecaire financier Lend Lease Agribusiness. Vorig jaar mislukte de overname van de agrarische bank Farm Credit Services of America (FCS). FCS zegde de principeovereenkomst met Rabobank eenzijdig op na weerstand van Amerikaanse boeren.