Deutsche Bank: Kapitaalpositie en Basel 3 prioriteit

02 september 2013 Banken.nl

Deutsche Bank heeft de afgelopen 4 jaar €0,75 aan dividend per aandeel uitgekeerd. Dat is een daling van ongeveer 82,5% ten opzichte van de dividenduitkeringen in de pre-crisis jaren 2006 en 2007 (deze jaren waren goed voor respectievelijk €4 en €4,50 per aandeel).

“Op dit moment hebben het opbouwen van kapitaal en het voorbereiden op de nieuwe regels prioriteit. Als dit is afgerond, zal het dividend dat werd verlaagd gedurende de crisis weer'', aldus Deutsche Bank CFO Stefan Krausse tegenover Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Net als de overige banken moet Deutsche Bank in het kader van Basel III voor 2019 een sterkere kapitaalbuffer opbouwen. Om een belangrijke stap te zetten in het versterken van de kapitaalpositie gaat de Deutsche Bank zijn balans verkleinen met zo'n €250 miljard. Dit betreft een verkleining van 20% van de balans.

Deutsche Bank - Kapitaalpositie

In juni wees de Amerikaanse bankentoezichthouder Thomas Hoenig nog op het feit dat, in z'n ogen, de Deutsche Bank op dit moment sterk ondergekapitaliseerd is.

Het significant verkleinen van de balans is een grote strategische stap voor Deutsche bank. De bank streeft naar een leverage ratio, verhouding tussen het eigen vermogen en de verstrekte lenigingen, van minimaal 3% voor het einde van 2015. Daarmee zal de bank eerder dan nu vereist voldoen aan de Basel III eisen.

“De voorbereiding op nieuwe regels van toezichthouders is voor Deutsche Bank nu belangrijker dan het streven naar hogere dividenduitkeringen voor aandeelhouders”, aldus Krausse in de Duitse krant.

Nieuws

×