Stabiel resultaat NIBC door hogere rente-inkomsten

30 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

De nettowinst van NIBC is in het eerste halfjaar van 2013 redelijk stabiel gebleven in vergelijking met van dezelfde periode vorig jaar. De kosten van vervroegde terugkoop van staatsgegarandeerde leningen en de hogere voorzieningen van slechte leningen werden gecompenseerd door hogere rente-inkomsten en netto trading-inkomsten. Dat meldt de bank tijdens de presentatie van haar halfjaarcijfers.

Stabiel resultaat

NIBC wist het afgelopen halfjaar een netto resultaat te realiseren van €27 miljoen, een daling van 10% in vergelijking tot de €30 miljoen van dezelfde periode vorig jaar. De winst vóór belasting steeg echter met 9% tot €38 miljoen.

NIBC heeft te maken met hogere financieringskosten door een stijging van de afwaarderingen op slechte leningen, van €28 miljoen vorig jaar naar €36 miljoen dit jaar. Daarnaast heeft de vervroegde terugkoop van staatsobligaties in twee tranches van €1 miljard de winst van de bank gedrukt. NIBC verkreeg de garantieregeling van de Staat tijdens het dieptepunt van de kredietcrisis. Er resteert nu nog een bedrag van €1,3 miljard.

NIBC - Den Haag

De hogere financieringskosten en kosten van terugkoop van de staatsobligaties werden gedeeltelijk gecompenseerd door de hogere rente-inkomsten. Deze stegen met met 16% van €62 miljoen tot €71 miljoen.

"NIBC weet zich goed aan te passen aan een snel en fundamenteel veranderende omgeving en in te spelen op de behoeften van haar klanten. Wij lopen voorop bij de ontwikkeling van alternatieve financieringsmethoden, waarbij wij als tussenpersoon optreden voor onze zakelijke klanten, die zo kunnen profiteren van onze kennis en expertise. Een goed voorbeeld is het fonds dat we gelanceerd hebben samen met de Belgische verzekeraar P&V Groep", aldus Jeroen Drost, CEO van NIBC.

Sterke kapitaals- en liquiditeitspositie

De kapitaals- en liquiditeitsposities van de bank zijn sterk en liggen ruim boven de Basel III-eisen. De Core Tier 1-ratio van NIBC Bank is verder versterkt tot 16,5%. De Liquidity Coverage Ratio van de bank is 130%, de Net Stable Funding ratio is 105%. 

 NIBC - Core Tier 1 Q22013