RBS niet eerder dan over vijf jaar in private handen

14 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Volgens de Britse staatssecretaris voor Economische Zaken Vince Cable zal de privatisering van de Royal Bank of Scotland (RBS) niet eerder dan over vijf jaar plaatsvinden.

“Ik denk dat het onverstandig is voor de overheid om een vastgelegd tijdsschema te hanteren, maar ik denk dat het erg onrealistisch is om te denken dat Royal Bank of Scotland nog deze regeringsperiode of waarschijnlijk binnen vijf jaar in private handen zal gaan”, zegt Cable in The Sunday Telegraph.

Deze uitspraak van staatssecretaris Cable is opvallend, omdat de Britse premier David Cameron in mei nog een andere mening vertolkte. Volgens Cameron moet het belang van de overheid in Royal Bank of Scotland (RBS) van 81% zo snel mogelijk worden verkocht. Het blijkt nu dat staatssecretaris Vince Cable het niet met hem eens is.

Royal Bank of Scotland

Vertrekkend CEO Stephen Hester zei in juni dat het zelfs nog wel tien jaar kan duren voordat de Britse overheid haar aandeel in Royal Bank of Scotland (RBS) van de hand kan doen voor de beoogde prijs. De Britse overheid moest Royal Bank of Scotland (RBS) tijdens de financiële crisis met 45 miljard pond overeind houden en wil dit bedrag weer terughalen met de privatisering van de bank.

De Britse overheid wil dat Royal Bank of Scotland (RBS) zich meer gaat richten op de Britse markt. Mede om die reden wil Premier Cameron dat de opvolger van bestuursvoorzitter Stephen Hester de Nieuw-Zeelander Ross McEwan de bank door het privatiseringsproces loodst, maar ook in de jaren daarna leidt.