Privatisering van RBS kan nog tien jaar duren

19 juni 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

In een interview met de krant The Sunday Telegraph zei Stephen Hester CEO van Royal Bank of Scotland (RBS) dat het nog wel tien jaar kan duren voordat de privatisering van de Royal Bank of Scotland  is voltooid en de Britse overheid haar geld weer terug krijgt.

Royal Bank of Scotland moest in 2008 met ruim 45 miljard pond aan belastinggeld gered worden. Sindsdien is RBS grotendeels in staatshanden. De bank had net de internationale zakenbanktak van ABN AMRO overgenomen en dreigde vervolgens ten onder te gaan toen de financiële crisis uitbrak. Hester werd kort na de redding door de Britse overheid benoemd als bestuursvoorzitter.

Hester zal eind dit jaar zal opstappen bij de Royal Bank of Scotland (RBS). RBS wil het gehele traject van privatisering vanaf het begin laten leiden door een CEO die ook de komende jaren nog aan het bewind zal staan. Hester wilde Royal Bank of Scotland wel naar de markt brengen, maar wilde zich daarna niet opnieuw verbinden aan de bank.

RBS - Privatisering

Stephen Hester zegt in The Sunday Telegraph hier “dubbel in te staan”. Aan de ene kant had hij wel “de champagne en de bloemen” voor het privatiseringstraject willen krijgen, maar hij vroeg zich ook af hoe lang hij zich nog in deze functie aan de bank wilde binden.

Hester herhaalde in het interview dat hij niet achter de aanbeveling van de Britse parlementaire commissie staat om RBS te splitsen in een ‘good’ en een ‘bad’ bank. Splitsing heeft meer nadelen dan voordelen, aldus Hester. Mervyn King, vertrekkend voorzitter van de Bank of England is echter wel voorstander van splitsing van de Royal Bank of Scotland (RBS), terwijl de Britse minister van Financiën George Osborne en premier David Cameron de bank niet willen opsplitsen.

In het interview met The Sunday Telegraph zegt Hester dat deze privatisering een unicum is. Er is nog nooit in één keer zoveel geld opgehaald. Hij denkt dat RBS in 4 of 5 stappen, waarschijnlijk gespreid over 10 jaar, geprivatiseerd zal gaan worden. Het kost tijd om het bedrag van 45 miljard pond te kunnen realiseren. “ Ik heb er altijd vertrouwen in gehad dat de Staat zijn 45 miljard pond terug zou krijgen”, zegt Hester.