RBS kiest Nieuw-Zeelander Ross McEwan als CEO

02 augustus 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De Nieuw-Zeelander Ross McEwan is de opvolger van Stephen Hester, de huidige CEO van Royal Bank of Scotland (RBS). Dat maakte RBS donerdag bekend. In juni van dit jaar stapte de huidige CEO plotseling op. Sir Philip Hampton werd aangesteld om een opvolger te zoeken. De media berichtten eerder al dat McEwan de voorkeurskandidaat van Hampton zou zijn.

Ross McEwan

McEwan voegde zich eind vorig jaar bij RBS en is momenteel verantwoordelijk voor de UK operaties van de bank. Voor zijn aanstelling werkte hij vijf jaar voor de retail banking praktijk van Commonwealth Bank of Australia.

RBS - Ross McEwan

Privatisering RBS

Royal Bank of Scotland moest in 2008 met ruim 45 miljard pond aan belastinggeld gered worden. Sindsdien is RBS grotendeels in staatshanden. De bank had net de internationale zakenbanktak van ABN AMRO overgenomen en dreigde vervolgens ten onder te gaan toen de financiële crisis uitbrak. Hester werd kort na de redding door de Britse overheid benoemd als bestuursvoorzitter.

Nu, vijf jaar verder, wordt weliswaar nagedacht over een mogelijke privatisering van de RBS, maar in een recent interview met de krant The Sunday Telegraph zei CEO Hester dat het nog wel tien jaar kan duren voordat de privatisering van de Royal Bank of Scotland is voltooid en de Britse overheid haar geld weer terug krijgt. Juist voor die overheid is het daarom essentieel dat de nieuwe bestuursvoorzitter RBS zowel in de privatiseringsfase als in de jaren daarna kan leiden.