Rabobank kiest compleet nieuwe databasetechnologie

14 augustus 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Rabobank gaat betere en snellere analysemogelijkheden bieden aan haar klanten en de lokale banken, uiteenlopend van managementinformatie die uit een aantal bronnen wordt samengevoegd tot aan het detailniveau van klantgegevens. De bank heeft hiervoor zijn datawarehouse-platform vervangen door SAP Hana, waarmee de bank snel toegang krijgt tot real-time bedrijfsinformatie – ook als het gaat om grote hoeveelheden data. De nieuwe in-memory database gaat queries voor managementinformatie en - rapportages en het laden van data aanzienlijk sneller uitvoeren.

SAP Hana komt in de plaats van het in 2005 geïmplementeerde SAP BW. Hierop slaat de bank kopieën op van relevante gegevens, waarna zij analyses kan uitvoeren. Ook kan de bank hiermee (wettelijk verplichte) rapportages uitvoeren. Het aantal gegevens nam echter drastisch toe. Ook kreeg de bank steeds meer behoefte aan sturingsinformatie op meerdere niveaus.

Rabobank - Database technologie

“We liepen tegen een aantal grenzen aan met de oude oplossing”, zegt Rob Klomps, Executive Vice President IT Infrastructure & Operations bij de Rabobank, tegenover Computable. “De prestaties lieten duidelijk te wensen over en het duurde veel te lang om de gegevens in te voeren. We hebben nagedacht over relatief eenvoudige oplossingen, zoals het opknippen van rapportages in stukken, maar bevredigend is dat niet. Bovendien neemt het aantal gegevens alleen maar toe, net als de behoefte aan risicoanalyses, kennis over klantbewegingen en managementinformatie. De bestaande situatie zou in de toekomst alleen maar verslechteren”, aldus Klomps tegenover Computable.

Om te kunnen migreren naar SAP Hana was het noodzakelijk om eerst de bestaande SAP BW  te upgraden naar de nieuwste versie. Ondanks de desinvestering in de bestaande technologie, het aanschaffen van nieuwe soft- en hardware en het migreren van de gegevens, zijn de jaarlijkse exploitatiekosten van het nieuwe platform SAP Hana lager dan voorheen.

Klomps hierover tegenover Computable: “Vergeet hierbij ook niet dat we hebben gekozen voor een nieuwe oplossing om managementinformatie boven water te krijgen, die het oude platform al vrij snel niet meer kon leveren. Daarnaast zien we ook een sterk toenemend gebruik van tablets en smartphones bij de bank. Mensen zijn gewend om snel informatie te krijgen, die willen al helemaal niet meer wachten. Het belangrijkste is dat we nu kunnen leveren waar de business behoefte aan heeft”. SAP Hana, de fundamenteel nieuwe databasetechnologie geeft snel toegang tot relevante bedrijfsinformatie.