Problemen Breevast hebben gevolgen voor NIBC

31 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Breevast heeft financiële problemen. Het bedrijf laat in haar jaarverslag weten dat er een materiële onzekerheid bestaat over de continuïteit van de onderneming. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag. Breevast heeft voor €1 miljard aan leningen uitstaan die al afgelost hadden moeten zijn of op korte termijn afgelost moeten worden. Een groot deel van deze lening, €638 miljoen, is in 2007 geherfinancierd door NIBC.

Herfinanciering door NIBC

Eind 2006 is de exploitatieportefeuille van Breevast geherfinancierd door NIBC. NIBC heeft deze financiering in juli 2007 succesvol in een zogenoemde Commercial Mortgage Backed Security structuur op de kapitaalmarkt geplaatst. Doordat deze financiering op korte termijn kan worden opgeëist en Breevast over onvoldoende middelen beschikt om hierin te voorzien kan het vastgoedbedrijf in de problemen komen. Breevast laat in het jaarverslag weten dat opnieuw herfinancieren niet tot de mogelijkheden behoort. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zijn er echter nu wel gesprekken met andere banken en institutionele beleggers.

NIBC - BREEVAST

Gevolgen voor NIBC

De financiering van de vastgoedportefeuille van Breevast door NIBC is in 2007 gewaarborgd door 77 properties, bestaande uit kantoren (39,7%), panden voor retail (37,2%), industrieel (12,5%) en divers gebruik (6,1%) en één hotel (4,5%). De totale waarde van dit onderpand bedroeg in 2007 €854,4 miljoen.

Wat de waarde van het onderpand nu is, is onbekend en daarmee ook de gevolgen voor NIBC. Een woordvoerder van NIBC  liet aan Dow Jones weten dat NIBC slechts een risico loopt op een klein deel van de leningen die via de Haagse bank zijn verstrekt aan het vastgoedbedrijf.