Deloitte presenteert 4 levensvatbare bankprofielen

17 juli 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Vorig jaar is Friesland Bank opgegaan in Rabobank. Recent is SNS genationaliseerd. Dit rechtvaardigt de vraag of er bestaansrecht is voor kleine en middelgrote algemene banken. In het verlengde daarvan kan de vraag worden gesteld welke bankprofielen richting de toekomst levensvatbaar zijn en wat dit betekent voor de Nederlandse banken.

Deloitte heeft naar aanleiding van bovenstaande vraag een raamwerk opgesteld voor haalbare bankprofielen. Met behulp van dit raamwerk kunnen spelers in het Nederlandse bancaire landschap zichzelf positioneren en vervolgstappen identificeren.

Vier profielen

Het raamwerk zoals hieronder opgenomen bevat vier profielen: universele banken, niche banken, alternatieve financiers inclusief banken binnen verzekeraars en nieuwe concept banken. Deze vier profielen zijn uitgewerkt aan de hand van karakteristieken zoals omvang, focus, merknaam en innovatie.

Deloitte - Bankprofielen

De grote uitdaging in het huidige tijdgewricht is het weer rendabel maken van banken in relatie tot onder meer kapitalisatie en funding eisen. “Ons raamwerk van profielen inclusief randvoorwaarden biedt een leidraad om de levensvatbaarheid van banken te toetsen. Dit mede in het licht van trends zoals de toenemende druk vanuit regelgeving en het centraal stellen van de klant”, aldus Jeroen Jansen, Director bij Deloitte.