ING: Nederland is koploper in mobiel bankieren

05 juli 2013 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederland is binnen Europa de nummer 1 op het gebied van mobiel bankieren. De markt voor mobiel bankieren is in Nederland het meest ontwikkeld van alle Europese landen. Dat blijkt uit onderzoek van ING onder ongeveer 12.000 consumenten in 12 Europese landen. Aan het onderzoek deden 1.000 Nederlanders mee. De tweede en derde plek worden ingenomen door Luxemburg en Oostenrijk. Roemenië kent de minst ontwikkelde markt voor mobiel bankieren.

Nederland nummer 1, Turkije is dé hotspot

Nederland is met mobiel bankieren koploper onder de 12 onderzochte landen. De maatstaf die ING hiervoor heeft gebruikt is het aantal respondenten, vermenigvuldigd met de internetpenetratie. Op basis van deze maatstaf bestaat de top 4 uit: Nederland, Luxemburg, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

ING - Onderzoek mobiel bankieren

Wanneer gekeken wordt naar het aantal internetgebruikers dat mobiel bankiert, staat Turkije bovenaan. Volgens ING is Turkije daarom ook dé hotspot voor mobiel bankieren. Spanje neemt een goede tweede plaats in. En Nederland staat derde op basis van deze maatstaf. In totaal bankiert 37% van de respondenten met zijn of haar mobiel.

ING - Aantal gebruikers mobiel bankieren

Mobiel bankieren meest in trek bij jongeren

Uit het onderzoek van ING blijkt verder dat mobiel bankieren het meest wordt gebruikt door jongeren onder de 35 jaar. De leeftijdsgroep die het meest mobiel bankiert, is tussen de 25 en 34 jaar. Dat geldt voor Europa, maar zeker voor Nederland. Hier maakt 63% van de 25-34 jarigen gebruik van mobiel bankieren, tegenover 40% van de Nederlanders boven de 45 jaar. Een op de vier jongeren (18-24 jaar) gebruikt minstens één keer per dag mobiel bankieren. Voor de Nederlanders die nog niet mobiel bankieren - vooral vrouwen en 55-plussers - is de belangrijkste reden hiervoor dat zij nog geen smartphone of tablet hebben

ING - Jongeren en mobiel bankieren

Mobiel bankieren zorgt voor meer controle over je geld

Nederlandse gebruikers geven aan dat zij door mobiel bankieren nu anders met hun geld omgaan.Vooral jongeren (74%) hebben het gevoel ‘meer controle’ over hun geld te hebben. Maar liefst 87% van de 18-24 jarigen checkt hun saldo vaker sinds zij mobiel bankieren. Het vaker raadplegen van de rekening heeft als positief gevolg dat ongeveer een kwart (27%) van de mobiel bankierders minder rood staat en ook meer spaart (23%). Ook worden rekeningen vaker op tijd betaald door een derde van de Nederlanders die mobiel bankieren.

ING - Meer grip door mobiel bankieren