Deloitte NY geschorst voor rol bij Standard Chartered

21 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

Advieskantoor Deloitte mag een jaar lang geen diensten verlenen aan financiële ondernemingen die onder toezicht staan van de staat New York. De schorsing opgelegd door de Amerikaanse financiële toezichthouder is een gevolg van Deloitte’s rol bij het schandaal rondom de Britse bank Standard Chartered, die in opspraak kwam door betrokkenheid bij illegale handel met Iran. De accountants- en adviesorganisatie is tevens met $10 miljoen beboet door de toezichthouders.

Vanaf 2004 verleende het adviesbureau verschillende adviesdiensten aan Standard Chartered. Die bank zou onder meer illegale financiële transacties hebben uitgevoerd met Iran en $250 miljard hebben witgewassen. Deze transacties hebben volgens de toezichthouder “het Amerikaanse financiële stelsel kwetsbaar gemaakt voor terroristen, wapenhandelaren, drugsbaronnen en corrupte regimes”. Standard Chartered moest vorig jaar een boete van $340 miljoen betalen.

Deloitte - Standard Chartered New York

Volgens de toezichthouder liet Deloitte cruciale informatie weg uit een rapport aan toezichthouders. Ook gaf Deloitte de bank inzage in vertrouwelijke rapporten. Bij het onderzoek naar de rol van Deloitte bij de witwaspraktijken constateerden de banktoezichthouders "wangedrag, wetsovertredingen en gebrek aan autonomie" bij het adviesbureau. Of Deloitte moedwillig deel zou hebben uitgemaakt van hulp bij witwas praktijken kan niet bewezen worden.

Opmerkelijk genoeg was het juist Deloitte die recentelijk ingehuurd werd om een grote witwaszaak bij 3 private banks in India te onderzoeken.

Onafhankelijk
In een persbericht laat de toezichthouder weten dat de maatregelen die nu zijn genomen "een belangrijke stap zijn om te bereiken dat consultancybureaus een onafhankelijke stem krijgen, en niet schatplichtig zijn aan de instellingen die ze inhuren".