Standard Chartered rolt digital-only bank verder uit in kwartet Afrikaanse landen

01 februari 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Britse bank Standard Chartered is druk bezig terrein te winnen in Afrikaanse landen, stuk voor stuk groeimarkten bij uitstek. Dat doet het via de uitrol van een digital-only bank. Afgelopen jaar startte de bank zijn dienstverlening al in een tiental Afrikaanse landen, daar komen er nu nog eens vier bij.

Van de continenten die de aarde rijk is, heeft Afrika wellicht de meeste groeipotentie voor banken. De bancaire sector staat er nog relatief in de kinderschoenen, mede door het gebrek aan sterke lokale spelers. In 2017 stond er niet één van origine Afrikaanse bank bij de grootste 120 banken van de wereld, gemeten naar balanstotaal. Relatief onontgonnen gebied dus, bovendien een gebied dat de komende decennia een bevolkingsexplosie te wachten staat. De verwachting is bijvoorbeeld dat Nigeria in 2050 op China en India na de meeste inwoners heeft.

Digital-only

Standard Chartered startte de uitrol in Afrika vorig jaar. Niet met traditionele filialen maar digital-only, snel en flexibel. Inwoners van Ivoorkust konden als eerste Afrikanen gebruikmaken van de app. Voor de marketing en naamsbekendheid zette de bank voormalig topvoetballer Didier Drogba in, eveneens afkomstig uit Ivoorkust. Vanuit een bepaald perspectief is dat saillant te noemen. Drogba was namelijk jarenlang de spits van de Engelse voetbalclub Chelsea. Standard Chartered aan de andere kant is al weer enige jaren hoofdsponsor van concurrent Liverpool.

Standard Chartered rolt digital-only bank verder uit in kwartet Afrikaanse landen

De app biedt ongeveer zeventig financiële diensten en producten, waaronder overboeken, betalen, p2p-betalingen en leningen. Inmiddels is de app van Standard Chartered beschikbaar in een tiental Afrikaanse landen, hoofdzakelijk West-Afrikaanse landen en landen uit het zuidelijke deel. Momenteel staan vier nieuwe Afrikaanse landen op de planning: Uganda (januari), Tanzania (februari) en later in het jaar Ghana en Kenia. Voor wat betreft Uganda werkt de bank samen met de lokale comédienne Anne Kansiime.

Significante stappen

Gouverneur van de Ugandese centrale bank Emmanuel Mutebile verwelkomt de Britse disruptor: “Instituties die onvoldoende innoveren zullen terrein verliezen en in het slechtste scenario ten onder gaan. Daarom feliciteer ik Standard Chartered met dit revolutionaire digitale initiatief, waarmee we significante stappen zetten in de adoptie van technologie en het behalen van langetermijngroei.”