Winst Standard Chartered gedaald door Zuid-Korea

11 maart 2014 Banken.nl 1 min. leestijd

In de afgelopen tien jaar behaalde het Britse Standard Chartered aan de lopende band recordomzetten door de goede resultaten in Azië, maar vorig jaar had de bank te maken met grote uitdagingen met name binnen de Zuid-Koreaanse tak. Niet alleen kampte de bank daar met gedwongen afschrijvingen op hypotheken, maar ook de verhoogde kapitaalvereisten eisten volgens de bank zijn tol. Inmiddels is een herstructurering van de bank gepland om de kosten te verlagen.

Teruglopende groei

Vorig jaar noteerde Standard Chartered nog een stijging in de omzet van 8% naar $19,1 miljard, terwijl een groei van zo’n 10% beoogd werd. In 2014 zal de bank naar verwachting slechts 4% groeien. Tegenover de Wallstreet Journal stelde eind vorig jaar de CEO van de bank, Peter Sands, dat nagedacht wordt over de mogelijke afstoting van diverse bedrijfsonderdelen. Het zou daarbij gaan om kleine geografische gebieden of activiteiten die weinig samenhang met de overige bankonderdelen laten zien.

Standard Chartered

Azië

Standard Chartered behaalde in de afgelopen jaren bijna driekwart van zijn winsten uit de Aziatische markt. Die winst is nu dus aan het teruglopen. Waar de winst voor belastingen uit Azië in 2012 nog $6,85 miljard bedroeg, zo daalde deze in 2013 naar $6,06 miljard. Met name de Zuid-Koreaanse tak van het bedrijf ondervond grote problemen, waaronder slechte huizenleningen waarop de bank bijna $1 mrd moest afschrijven.

Volgens Sands wordt er van alles gedaan om het tij te keren. Een grote herstructurering staat gepland waarbij er een integratie zal plaatsvinden tussen de zakenbankactiviteiten en de consumentenpraktijk van Standard Chartered. Dit moet uiteindelijk tot kostenverlaging leiden en betere financiële resultaten.