Deloitte onderzoekt grote witwaszaak bij private banks

29 april 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

De drie grootste private banks in India – ICICI, HDFC en Axis – hebben Deloitte ingehuurd om een onafhankelijk onderzoek te verrichten naar de beschuldigingen van het witwassen van geld. De aanstelling van het adviesbureau volgt op de onthulling van een online magazine, dat via undercoveronderzoek bewijs had gevonden dat de drie Indiase private banks diverse anti-witwasregels hebben geschonden. Het eindrapport van het Big 4 kantoor wordt begin deze week opgeleverd.

Undercover bij banken
Journalisten van het magazine bezochten begin 2013 twintig vestigingen van HDFC Bank, negentien vestigingen van ICIC Bank en negen vestigingen van Axis Bank verspreid over het land. Meerdere werknemers van de drie banken werden gefilmd terwijl ze witwasserij als product aanboden aan de journalisten.

Deloitte - onderzoek witwas private banks

ICICI Bank stelt dat er, hoewel zijn werknemers een grens hebben overtreden, geen daadwerkelijke malafide transacties hebben plaatsgevonden. Niettemin heeft de bank achttien werknemers geschorst. Axis Bank heeft tot op heden niemand geschorst, maar heeft wel zestien werknemers gevraagd om de betreffende informatie te verschaffen terwijl de forensische studie wordt uitgevoerd. HDFC Bank wilde geen toelichting geven aan de pers.