common.title.more

Digitale nota

Een digitale nota is de moderne en online variant van de traditionele acceptgiro. Steeds meer betalingen en transacties vinden online plaats. De digitale nota ondersteunt dit. De digitale nota dient als officiële betalingsopdracht en voorkomt (onnodige) fysiek/papieren stromen. Dit versnelt het proces aanzienlijk, drukt de kosten en sluit aan bij de online klantbelevening van de klant. Het gebruik van een digitale nota vraagt enkel om een betaalrekening waarvan het geld afgehaald kan worden en om een betaalrekening waarop het geld ontvangen kan worden.

Het toenemende gebruik van de digitale nota is een logisch gevolg van de toename van het gebruik van internetbankieren, mobiel bankieren en iDEAL. Ook een online betaling met een creditcard wordt doorgaans ondersteund door een digitale nota.

ABN AMRO, ING en Rabobank maken gebruik van FiNBOX als persoonlijke verzamelpunt (inbox) voor alle digitale nota’s van de bank. FiNBOX is te bereiken via de internetbankieren portals van de banken en biedt de klant een totaal overzicht van zijn (openstaande) nota’s. Vanuit de FiNBOX kan dit ook direct afgehandeld / betaald worden binnen de vertrouwde betaalomgeving van internetbankieren.

Elk document dat de klant via FiNBOX ontvangt, wordt 7 jaar bewaard en blijft toegankelijk via internetbankieren. De klant kan ook een kopie van de financiële post downloaden, opslaan en archiveren. De klant kan uiteraard te allen tijde kiezen of men nota’s digitaal of fysiek wil ontvangen, maar het aandeel fysieke nota’s zal de komende jaren steeds kleiner worden. Qua gemak, kosten en overzicht heeft de digitale nota (zeker in combinatie met internetbankieren) zowel voor bank als klant veel voordelen.

Aangezien binnen het betalingsverkeer digitalisering zich sterk ontwikkelt (producten als Hypotheken, Pensioenen, Verzekeringen, Beleggen kunnen hier nog wat van leren) lopen (klant)processen gewoon door buiten de openingstijden van de bank. Dit versnelt zaken, vergroot de betrouwbaarheid en zet klanten veel meer in de regie.