Bladeren

Acceptgiro

Een acceptgiro is een eenmalige machtiging, welke een afnemer geeft aan de leverancier ten behoeve van de betaling van een product.  De acceptgiro is in Nederland een bekend en breed geaccepteerd betaalmiddel. Zeer veel bedrijven en consumenten gebruiken het al tientallen jaren. Een Acceptgiro is een gestandaardiseerde, voorbedrukte en gepersonaliseerde betaalopdracht die wordt gebruikt voor het innen van geldbedragen. Het succes van de Acceptgiro is te verklaren door de eenvoud in het gebruik.

Een acceptgiro is een relatief traditioneel en fysiek (papier) product. De verwachting is dat deze manier van betalen sterk zal afnemen het komende decennia. Internetbankieren en de steeds veiliger, gebruiksvriendelijker en toepasbaar wordende mogelijkheden op het gebied van mobiel betalen zullen de acceptgiro gaan vervangen. Het gebruik van een acceptgiro is namelijk (door de fysieke vorm en de daarbij horende poststroom) ook nog eens relatief duur en voor leveranciers niet aantrekkelijk. De inkomsten bij een acceptgiro komen namelijk relatief laat binnen ten opzichte van bijvoorbeeld een directe betaling via iDEAL. Dit brengt risico’s en suboptimale rendementen met zich mee.

De papieren acceptgiro blijft tot uiterlijk 1 januari 2019 bestaan. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft dat laten weten. Volgens DNB is het gebruik van de acceptgiro de afgelopen jaren weliswaar sterk afgenomen door de opkomst van digitale alternatieven, maar voorziet het betaalmiddel nog steeds in een duidelijke maatschappelijke behoefte. De acceptgiro zal daarom aangepast worden aan Europese standaarden. Daardoor kan de acceptgiro straks ook met het langere Europese rekeningnummer, het IBAN-nummer worden gebruikt