Douw & Koren: Crowdfunding markt verdubbeld

17 januari 2014 Banken.nl 2 min. leestijd

Bedrijven kiezen steeds vaker voor crowdfunding voor het financieren van hun groeiplannen. Consultancybureau Douw & Koren heeft berekend dat het afgelopen jaar in Nederland zo’n €32 miljoen via crowdfunding is opgehaald. Daarmee werden in totaal ruim 1.250 projecten en ondernemingen met succes gefinancierd. Dat is een meer dan een verdubbeling in vergelijking met 2012.

Crowdfunding

Crowdfunding – het ophalen van geld bij een grote massa kleine financiers – heeft wederom aan terrein gewonnen. Ruim 85% van de €32 miljoen werd in 2013 gecrowdfund door ondernemingen. Creatieve projecten en goede doelen initiatieven completeren de cirkel met respectievelijk €2,9 miljoen en €1,3 miljoen. Crowdfunding gebeurt veelal via internet.

Markt

De markt maakt bovendien een grote groei door. In 2011 werd er ‘slechts’ €2,5 miljoen gecrowdfund door projecten en ondernemingen. Het jaar daarop kwam daar nog eens €11,5 miljoen bovenop. De markt kende vervolgens een ruime verdubbeling in 2013. De toename is te danken aan de extra daadkrachtige activiteit bij commerciële ondernemingen.

Kickstarter.com

De grootste site ter wereld op het gebied van crowdfunding is het Amerikaanse Kickstarter.com. Vorige week meldde het internetbedrijf dat er in 2013 in totaal €480 miljoen is opgehaald. Het jaar daarvoor was dat nog zo’n €160 miljoen minder, terwijl in 2010 de teller bleef steken op €100 miljoen. 

Gerelateerde berichten

ING: Gebruik alternatieve financieringsvormen beperkt
Welten: Alternatieve financieringsvormen voor het MKB
Crowdfundingplatform SEEDS officieel van start
MeesPierson: Crowdfunding voor religieuze instellingen
Rabobank: Banken moeten crowdfunding omarmen
Robeco: Crowdfunding groeit snel in Nederland
Rabo: Combi crowdfunding en bankkrediet uitkomst MKB
ING Direct Australie lanceert crowdfunding platform
Deutsche Bank: Crowdfunding projecten nemen vlucht
AFM en DNB publiceren stappenplan crowdfunding