ECB en Bank of England: Beperkt herstel, rente gelijk

07 juni 2013 Banken.nl 1 min. leestijd

De Europese Centrale Bank (ECB) laat de rente op 0,5% staan. Vorige maand verlaagde de ECB het rentetarief van 0,75% naar 0,5%. Deze rente staat nu voor de tweede maand achtereen op het laagste niveau ooit.

European Central Bank

Magere groei bij sterke groei wereldeconomie en Europese hervormingen

In zijn toelichting op het rente besluit liet ECB president Draghi weten dat de ECB nu uitgaat van een economische groei van 1,1%in de eurozone in 2014. Het is dan wel nodig dat de economische groei in de rest van de wereld sterk vooruitgaat en dat de Europa de hervorming van de economie actief stimuleert. Dit jaar zal de economie iets meer krimpen dan verwacht. Er wordt dan voor 2013 uit gegaan van een krimp met 0,6%.

Draghi houdt verdere stimuleringsmaatregelen achter de hand

Draghi liet ook weten dat er nu onvoldoende redenen zijn om de Europese economie met bijzondere maatregelen verder te helpen. “Sommige maatregelen zijn makkelijker in te voeren dan andere en van sommige is duidelijker wat de gevolgen zijn dan van andere”, meent Draghi. “We zien nu geen reden om in te grijpen en houden de maatregelen achter de hand”.

Langzaam herstel Britse economie

De Bank of England besloot ook om de rente niet te wijzigen en te laten staan op het historisch lage niveau van 0,5%. Ook verandert de Bank of Engeland de omvang van het stimuleringsprogramma nog niet. Volgens de Britse centrale bank president Mervyn King liet de Britse economie tekenen van groei zien. Het herstel verloopt echter langzaam.

Voor Mervyn King was dit zijn laatste vergadering. Op 1 juli as wordt hij opgevolgd door Mark Carney.  Economen verwachten dat Carney op meer flexibele wijze het stimuleringsprogramma zal gaan verbreden.