RBS pikt Hoofd Compliance op bij KPMG

29 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

Jon Pain, voormalig  directeur en interim chief executive van de Financial  Services Authority (FSA) gaat voor RBS werken.  Pain, afkomstig van KPMG, zal de functie van hoofd Compliance gaan vervullen. Een nieuwe functie, in het leven geroepen om schoon schip te maken na een aantal schandalen en om de reputatie van de bank weer te herstellen. Royal Bank of Scotland kreeg bijvoorbeeld een boete van 390 miljoen pond als gevolg van het Libor schandaal. De belangrijkste taak van Pain is het onderhouden van de relaties met toezichthouders wereldwijd. Hij zal als senior executive toetreden tot het directieteam (net onder board niveau) en direct rapporteren aan Stephen Hester, de CEO van Royal Bank of Scotland.

RBS

Compliance verankeren in top organisatie

“Het creëren van deze functie is een duidelijk boodschap over hoe wij zaken willen doen. Onze klanten goed helpen, opnieuw een veilig en conservatief risicoprofiel opbouwen en duurzaam rendement leveren voor de aandeelhouders”, aldus Hester. “Als we deze doelen bereiken, dan zijn we weer een degelijke en goede bank”. Hester is er verder op gebrand om privatisering van de Royal Bank of Scotland het liefst volgend jaar te realiseren.

Pain is afkomstig van KPMG, waar hij vanaf 2011 partner was. Daarvoor werkt hij als directeur toezicht banken en verzekeraars bij de Financial Services Authority (FSA). Van 1973 tot 2008 werkte Pain voor Lloyds.

Wijzigingen in management RBS

De benoeming van Pain vindt plaats in het licht van reputatieschade waarmee veel grote banken werden geconfronteerd, als gevolg van misleiding bij de verkoop van producten en boetes zoals bij het Libor schandaal. Zijn benoeming is ook de laatste in een reeks wijzigingen bij het management van RBS. Financieel Directeur Bruce van Saun werd bijvoorbeeld overgeplaatst naar Citizens Bank, onderdeel van RBS America. Van Saun’s functie als Directeur Financiën werd overgenomen door Nathan Bostock, voormalig hoofd risicomanagement.