Argenta oprichter Karel Van Rompuy overleden

23 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

Argenta oprichter Karel Van Rompuy is op 83-jarige leeftijd overleden. Dit meldt Argenta op haar website. Van Rompuy was in 1956 de oprichter van Argenta, dat onder zijn leiding in bijna zestig jaar uit het niets tot de vijfde bank in België uitgroeide.

Karel van Rompuy - Argenta

Ondernemen zat er vroeg in

Karel Van Rompuy werd op 15 oktober 1929 in het Vlaamse-Brabantse Begijnendijk geboren. In zijn jeugd, die zich deels tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde, ontpopte hij al zich tot een ondernemer. Kort na de oorlog werd Van Rompuy actief in het kopen en verkopen van eenvoudige gezinswoningen, wat later doorontwikkelde tot bemiddeling in hypotheken en andere financieringen. Bijna vanzelf leidde het tot de oprichting van een eigen financieringsmaatschappij (1956), die vanaf 1965 ook toestemming kreeg voor het aantrekken van klantdeposito’s.

Argenta van kleine bank tot serieuze financiële instelling

In de bijna zes decennia die volgden heeft Karel Van Rompuy de kleine depositobank laten groeien en ontwikkelen tot de vijfde financiële instelling in België, met een balanstotaal van €35 miljard, meer dan 1,5 miljoen klanten, vestigingen in Nederland en Luxemburg en meer dan 2200 medewerkers. Bovenal wist hij Argenta als onafhankelijk familiebedrijf door alle ontwikkelingen in de financiële sector te loodsen.

Borgen betrokkenheid familie

Karel Van Rompuy heeft Argenta de eerste 40 jaar persoonlijk en met vaste hand geleid. De daarop volgende 15 jaar was hij de voorzitter van de Raad van Bestuur. In 2009 droeg hij het voorzittersschap over en ging al zijn aandacht naar de ontwikkeling van een ‘verantwoord en betrokken aandeelhouderschap’ voor zijn familie.