Geldautomaat ABN AMRO weer doelwit van plofkraak

21 mei 2013 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op tweede pinksterdag is weer een geldautomaat van ABN AMRO doelwit geweest van een plofkraak. Dit keer probeerden drie mannen een geldautomaat in Beuningen op te blazen. ABN AMRO heeft de afgelopen weken te maken met veel plofkraken. Deze maand vonden al plofkraken plaats op geldautomaten van ABN AMRO in Hazerswoude-Dorp en Almelo. De plofkraak van afgelopen maandag mislukte. 

ABN AMRO neemt preventieve maatregelen
ABN AMRO neemt deze vorm van criminaliteit zeer serieus en neemt preventieve maatregelen waardoor de plofaanvallen mislukken. In samenwerking met de politie voorziet ABN AMRO haar geldautomaten van het Live View-systeem, een video- en detectiesysteem dat ervoor zorgt dat de politie live kan meekijken als er bijvoorbeeld een plof- of ramkraak wordt gepleegd. Live View vergroot de pakkans van criminelen.

ABN AMRO - Plofkraak

Plofkraken nu met name bij ABN AMRO
Bij een plofkraak proberen criminelen door middel van een (gas)explosie de kluis van de geldautomaten te kraken en de locatie met een voertuig te rammen. Dit soort aanvallen veroorzaakt veel schade aan gebouwen en automaat, terwijl er vaak nauwelijks of geen geld wordt buit gemaakt. De plofkraken worden vaak ’s nachts gepleegd en komen voor bij alle banken in Nederland, maar op dit moment vooral bij ABN AMRO. De bank heeft hier geen aanwijsbare verklaring voor. Bij andere vormen van criminaliteit zoals phishing en skimming verplaatsten criminelen hun activiteiten van bank naar bank. Mogelijk is dat nu ook zo.

ABN AMRO heeft ruim 1.700 geldautomaten verspreid over Nederland. In 2012 zijn de gezamenlijke banken in Nederland geconfronteerd met 127 plofkraken en 4 ramkraken.