ABN en OVG verduurzamen 50k m2 commercieel vastgoed

21 oktober 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

OVG Real Estate en ABN AMRO hebben de handen ineengeslagen om vanaf deze herfst ruim 50.000 m2 commercieel vastgoed te transformeren naar duurzame kantoorgebouwen. Het gaat om vier leegstaande kantoorgebouwen verspreid over Amsterdam en Rotterdam. Voor de financiering van dit project is de eerste officiële green loan, ofwel groene lening, van ABN AMRO ontwikkeld.

Binnenkort komen er vier nieuwe duurzame kantoorgebouwen op de Amsterdamse en Rotterdamse markt voor commercieel vastgoed. De kantoorgebouwen staan nu leeg, maar worden vanaf deze herfst onder handen genomen door ABN AMRO en OVG Real Estate. De bank en vastgoed-speler hebben de handen ineengeslagen om de kantoorgebouwen te verduurzamen en zo aantrekkelijker te maken voor geïnteresseerde kopers en huurders. Doel: een besparing van zo’n 750 ton CO2-uitstoot per jaar.

De besparing in uitstoot wil OVG realiseren door het implementeren van intelligente technologie en innovatie, die een gezonde en productieve leef- en werkomgeving creëren en tegelijkertijd milieuvervuiling minimaliseren. Om het project te financieren heeft ABN AMRO de eerste officiële green loan, ofwel groene lening, ontwikkeld. Dit financieringsraamwerk, dat €80 miljoen zal bedragen, heeft ABN AMRO samen met OVG ontwikkeld volgens de ‘Green Bond Principles’. Aansluiten bij deze principes en bij de standaard van het ‘Climate Bond Initiative’ zorgt ervoor dat investeerders de garantie hebben dat ze duurzaam investeren. “Er ligt hiermee een innovatieve structuur waarmee investeerders indirect en straks ook direct kunnen investeren in de verduurzaming van Nederlands vastgoed”, aldus ABN AMRO.

Rutger Schuur, Directeur Real Estate Clients ABN AMRO: “We zijn trots op de samenwerking met OVG en enthousiast om met dit mooie project van start te gaan. Het uitgangspunt van OVG om met slimme oplossingen te verduurzamen is iets waar wij ons ook veel mee bezighouden. We hopen met de ontwikkeling van green loans in de toekomst dan ook vaker een brug te kunnen slaan tussen commercieel vastgoed en duurzame investeerders. Op deze manier kunnen geïnteresseerde partijen direct in verduurzaming participeren en de herontwikkeling van vastgoed in Nederland versnellen.”

Coen van Oostrom, oprichter en CEO OVG Real Estate, voegt toe: “We zijn verheugd deze mooie samenwerking met ABN AMRO aan te kondigen om leegstaande kantoorgebouwen te herontwikkelen naar verantwoord vastgoed. We onderschrijven de inzet van ABN AMRO voor duurzame projecten en hun durf om risico te nemen en kijken ernaar uit om onze kennis van duurzame, high-tech en slimme werkruimtes hiermee te combineren. We zien het als een uitdaging om samen bestaande panden zodanig te vernieuwen dat we bijdragen aan het halen van ambitieuze energiedoelstellingen.”