Banken geen voorstander versoepeling leenregels Nibud

12 oktober 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is geen voorstander van een versoepeling van de 'leenregels' van het Nibud. De NVB reageert hiermee op berichtgeving van Bouwend Nederland dat Nibud-normen onnodig veel mensen de toegang tot een hypotheek ontzeggen.

“De strenge Nibud-normen werken niet. Nóg strengere regels zullen ook geen bescherming geven. De grootste gevaren voor de betaalbaarheid van je hypotheek zijn namelijk nog steeds inkomensverlies door echtscheiding, werkloosheid en ziekte. Daar helpen de strikt toegepaste Nibud-normen helaas niet tegen. Het enige dat ze doen, is onnodig veel mensen de toegang ontzeggen tot een hypotheek. Ze zouden daarom versoepeld moeten worden”, aldus voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland.

Banken geen voorstander van versoepeling leenregels Nibud

In een reactie hierop laat de NVB weten geen voorstander te zijn van een generieke verruiming van de leennormen voor hypotheken omdat deze leidt tot hogere lasten voor sommige consumenten, die daarvan de mogelijke financiële risico’s niet altijd kunnen overzien.

Het bepalen van de leencapaciteit van consumenten voor een hypotheek is altijd een individuele zaak. Voor banken is belangrijk dat zij binnen de geldende regels voldoende ruimte hebben voor de beoordeling van de leencapaciteit van consumenten. Daardoor zouden in specifieke gevallen - waarin dat verantwoord is - consumenten iets meer kunnen lenen.

De NVB onderschrijft dat belemmeringen voor toetreding tot- of doorstroming op de woningmarkt zoveel mogelijk moeten worden weggenomen. Voor wat betreft het tweede inkomen in een gezin is de praktijk al dat hiermee sterker rekening wordt gehouden waardoor er meer kan worden geleend.