Kempen fiduciair manager Het nederlandse pensioenfonds

07 oktober 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Het nederlandse pensioenfonds – een initiatief van a.s.r. – heeft Kempen Capital Management aangesteld als onafhankelijk fiduciair manager. De bancaire speler zal Het nederlandse pensioenfonds ondersteunen met strategisch advies, manager selectie, monitoring en integraal risicomanagement.

Het nederlandse pensioenfonds is een middelgrote speler in het Nederlandse pensioenlandschap. Het initiatief van verzekeraar a.s.r. – dat naar eigen zeggen een ‘nieuwe kijk op pensioenuitvoering’ heeft – is sinds 30 september jongstleden in het bezit van een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het jonge algemeen pensioenfonds onderscheidt zich volgens José Suarez Menendez, voorzitter van Het nederlandse pensioenfonds, onder meer door “de rol van fiduciair manager onafhankelijk te positioneren ten opzichte van het operationele vermogensbeheer”. Suarez Menendez vervolgt: “Hiermee komen we tegemoet aan de behoefte van pensioenfondsen aan een goede governance rondom het vermogensbeheer.”

Kempen fiduciair manager Het nederlandse pensioenfonds

In de selectie van een onafhankelijk fiduciair manager is de keuze gevallen op Kempen Capital Management, de asset managementtak van merchant bank Kempen & Co. Over de keuze voor Kempen vertelt Suarez Menendez: “We hebben voor Kempen Capital Management gekozen vanwege hun uitstekende trackrecord op het gebied van fiduciair management.” Ook het vermogen om maatwerk te leveren was volgens hem een doorslaggevende factor. Jan Bertus Molenkamp, directeur fiduciair management bij Kempen Capital Management, laat weten ‘verheugd’ te zijn met de aanstelling door Het nederlandse pensioenfonds: “Kempen is trots om onderdeel uit te maken van dit nieuwe initiatief. Wij zien het als erkenning van de pensioenexpertise die wij in de afgelopen decennia hebben opgebouwd. Bovendien verbreden wij hierdoor onze dienstverlening aan onze klanten.”

Molenkamp vervolgt: “We hebben diepgaande kennis van de problematiek van pensioenfondsen, verzekeraars en PPI’s. Kempen’s expertise en ervaring om als onafhankelijk fiduciair manager maatwerk te leveren komt in onze fiduciaire rol bij Het nederlandse pensioenfonds geheel tot uiting. Met Kempen is Het nederlandse pensioenfonds in staat om een onderscheidende propositie in de markt te zetten; een die gebouwd is op dezelfde uitgangspunten waarop de samenwerkende organisaties zijn gegrondvest, namelijk duurzame investment beliefs en een lange termijn visie voor pensioen in Nederland.”

In het fiduciair management van Het nederlandse pensioenfonds zal Kempen zich richten op het verder uitbreiden van het palet aan extern beschikbare beleggingsoplossingen voor haar klantengroep en het monitoren van de beleggingen voor alle kringen voor Het nederlandse pensioenfonds.