Topicus verbindt advocatuur met de Rechtspraak

14 september 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In het kader het KEI-programma wordt het vanaf begin 2017 verplicht voor advocaten om alle processtukken digitaal aan te leveren bij de Rechtspraak. Advocatensamenwerkingsverband Silex heeft Topicus ingeschakeld om de benodigde systeemkoppeling met de Rechtspraak te ontwikkelen.

Topicus is een Nederlandse softwareleverancier met 650 medewerkers, waarvan 430 engineers, werkzaam vanuit vestigingen in Amsterdam, Deventer, Zwolle, Enschede en Leiden. De software oplossingen die het bedrijf ontwikkelt zijn onder meer bedoeld voor banken, verzekeraars, pensioenfondsen, scholen, ziekenhuizen, huisartsen en gemeenten.

Topicus - Zuidas

Silex, een samenwerkingsverband van 20 advocatenkantoren, heeft Topicus ingeschakeld om een systeemkoppeling te ontwikkelen die digitale communicatie mogelijk maakt tussen de aangesloten advocatenkantoren en de Raad voor de Rechtspraak. De aanleiding voor deze systeemkoppeling is de invoering van de KEI-wetgeving, die het procesrecht digitaliseert en advocatenkantoren verplicht stelt om vanaf begin 2017 alle processtukken online in te dienen bij de Rechtspraak. Het samenwerkingsverband is om dezelfde reden opgericht en heeft zichzelf ten doel gesteld digitaal procederen de komende jaren een impuls te geven en ketenintegratie te bevorderen voor alle ketenpartijen ten behoeve van de gehele advocatuur.

De systeemkoppeling vormt een alternatief op het webportaal dat de Rechtspraak kostenloos beschikbaar stelt aan de advocatuur. Silex is van mening dat de mogelijkheden en functionaliteiten van het webportaal niet aansluiten op de werkwijzen van de aangesloten bureaus. Daarom is besloten Topicus in de arm te nemen om een koppeling te ontwikkelen die meer mogelijkheden biedt, zoals werken in teams, het uploaden van meerdere documenten tegelijk, termijnbewaking en een directe koppeling met een documentmanagementsysteem.

Omdat Silex de hele advocatuur een stap vooruit wil helpen – niet alleen zijn eigen leden – wordt de koppeling op zo’n manier ontwikkeld dat deze ook gebruikt kan worden door advocatenkantoren die zich niet bij Silex hebben aangesloten. “Zij kunnen de koppeling in licentie afnemen bij Topicus en meeprofiteren van een product dat voor en door advocaten is ontwikkeld”, aldus de softwareontwikkelaar.

* Onder de advocatenkantoren die aangesloten zijn bij Silex bevinden zich zowel grote, middelgrote als kleine spelers. De kantoren op alfabetische volgorde: AKD, Bird & Bird LLP, CMS, De Brauw Blackstone Westbroek, Dirkzwager, DLA Piper, Ekelmans & Meijer, Höcker Advocaten, Hogan Lovells, Houthoff Buruma, Kienhuis Hoving, NautaDutilh, Nysingh, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn, SRK Rechtsbijstand, Stibbe, Trip, Van Doorne, Van Traa en Wijn & Stael Advocaten.