Obvion verkoopt deel hypotheken aan BinckBank

19 juli 2016 Banken.nl 1 min. leestijd
Profielen

BinckBank heeft een hypothekenpakket met een waarde van €340 miljoen overgekocht van Obvion. De online broker wil zo minder afhankelijk worden van inkomsten die gerelateerd zijn aan het uitvoeren van transacties, omdat er een prijzenoorlog woedt in de markt voor online brokers. Het klantcontact met de hypotheekklanten blijft de taak van Obvion-moeder Rabobank.

In online brokerland is een oorlog aan de gang om wie zijn broker diensten voor de laagste prijs kan aanbieden. BinckBank is volgens onderzoek onder consumenten en experts de beste online broker van Nederland, maar ondertussen groeit nieuwe uitdager DeGiro hard door. De transactiediensten van DeGiro zijn goedkoper, waardoor de online broker die in 2013 is opgericht in 2016 meer transacties heeft uitgevoerd dan marktleider BinckBank. 

Obvion verkoopt deel hypotheken aan BinckBank

BinckBank wil een verdere prijzenoorlog vermijden, en heeft om dat te kunnen doen meer onafhankelijkheid nodig van zijn transactie-gerelateerde inkomsten. Via hypotheekverstrekker bijBouwe wilde BinckBank een nieuwe inkomstenbron creëren in de vorm van hypotheken. De doelstelling van de online broker luidt: €500 miljoen aan Nederlandse woninghypotheken financieren. De €2,4 miljoen van bijBouwe in het eerste kwartaal van 2016 is hiervoor verre van genoeg. 

Eind vorige week maakt BinckBank bekend dat zij een hypothekenpakket heeft overgenomen van Obvion. De Rabo-dochter die hypotheken verstrekt wordt in lijn met de bredere Rabobank strategie – het terugbrengen van de balans met €150 miljard – in grootte teruggebracht. In totaal zou het pakket met hypotheken zo’n €340 miljoen waard zijn, volgens de online broker. Over de yield van het pakket, welke soort hypotheken het zijn (met NHG of zonder NHG), de loan to value of het type huizen is verder niets bekend gemaakt.