Thauris ontwikkelt Bankentaxonomie voor FRC

19 juli 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen

Het Financiële Rapportages Coöperatief heeft Thauris ingehuurd om hun Bankentaxonomie te ontwikkelen. Het adviesbureau uit Den Haag kreeg de voorkeur boven zes andere partijen die meestreden in de aanbestedingsprocedure. Thauris volgt Duthler Associates op, met wie het FRC de afgelopen zeven jaar samenwerkte. 

Opgericht in 2009, is het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC) – een initiatief van ABN Amro, ING en Rabobank – verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het beheer van een technische infrastructuur, waarmee financiële verantwoordingsinformatie van ondernemers en ondernemingen (ofwel de kredietrapportages) op een elektronische en gestandaardiseerde wijze wordt verstuurd naar de drie genoemde banken. Daarbij worden de uitgangspunten van Standard Business Reporting (SBR) gehanteerd, zoals die ook door de Belastingdienst, de Kamer van Koophandel en het Centraal Bureau voor Statistiek worden gehanteerd. Het FRC definieert en beheert daarnaast de gezamenlijke verzameling van gegevens (ofwel de bankentaxonomie) die SBR mogelijk maakt.

Na de afgelopen zeven jaar met Duthler Associates te hebben gewerkt met het oog op de taxonomie, liep afgelopen mei het contract tussen de beide partijen af. Om die reden initieerde het FRC reeds eind vorig jaar een ‘Request for Proposal’ aanbestedingstraject, waaraan zeven partijen gehoor gaven die de taxonomie graag wilden verzorgen voor het FRC. De selectieprocedure verliep als volgt: na een eerste schifting op basis van de schriftelijke aanbiedingen bleven drie van de zeven partijen over. Deze partijen werd de mogelijkheid geboden om bij FRC op locatie hun voorstel toe te lichten en resterende vragen te bespreken.

Als meest geschikte aanbieder voor het FRC is uiteindelijk Thauris uit de bus gekomen, een jong adviesbureau dat diensten aanbiedt op het gebied van onder andere informatie-, proces en verandermanagement, juridisch advies, training en coaching en green ICT. Het management en ICT adviesbureau werkt voor samenwerkende ministeries, overheidstoezichthouders en toonaangevende bedrijven en is gevestigd in Den Haag. 

“Het FRC kiest bewust voor Thauris, omdat deze partij ruime ervaring heeft opgedaan met het maken van taxonomieën (waaronder de Nederlandse Taxonomie). Daarnaast is Thauris ook betrokken bij de meest recente ontwikkelingen op het gebied van SBR, zoals SBR Assurance, Preparer Extensies en het verplichtstellingstraject vanuit de KvK”, stelt het FRC in een persverklaring.