Kwart Duitse bankfilialen Deutsche Bank sluit deuren

27 juni 2016 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De komende periode zal Deutsche Bank bijna tweehonderd van zijn filialen in Duitsland gaan sluiten. In totaal verdwijnen er 3.000 banen, is de bank na maanden van onderhandeling overeengekomen met de vakbonden. De bank draaide in 2015 een recordverlies van €6,8 miljard.

Sinds zijn aanstelling als CEO van Deutsche Bank heeft John Cryan al meerdere stappen gezet om de verlieslijdende grootbank weer op orde te krijgen. In het najaar van 2015 heeft hij de salarissen en bonussen van zijn bankiers omlaag gebracht en in het eerste kwartaal van 2016 heeft de bank onder zijn leiding belangrijke stappen gezet in het vereenvoudigen van haar IT-systemen. Na maanden van onderhandeling met vakbonden en werknemersorganisaties is de directie van Duitsland’s grootste bank de volgende stap in de reorganisatie overeengekomen. 

Deutsche Bank filiaal

De bank gaat zijn kantorennetwerk in thuisland Duitsland terugbrengen van 723 naar 535 vestigingen. Daarbij zullen zo’n 3.000 banen worden geschrapt, waarvan 2.500 banen binnen de consumententak en 500 arbeidsplaatsen in onder meer de backoffice en vermogensbeheertak. Cryan wil het personeelsbestand van Deutsche daarnaast nog eens 1.000 banen terugbrengen, waarover de bank eind dit jaar in onderhandeling zal gaan met de bonden.

De grootschalige bezuinigingen zijn nodig vanwege de slechte financiële positie van de bank. Vorig jaar draaide Deutsche Bank een recordverlies €6,8 miljard. €5,8 miljard daarvan werd veroorzaakt door een gigantische afschrijving op goodwill, en daarnaast kreeg de bank te maken met schikkingen omtrent de schandalen waarbij de bank betrokken was en de hoge juridische kosten die daarbij kwamen kijken. De complexe bedrijfsstructuur en verouderde IT-systemen van de bank dreven daarnaast de kosten voor personeel en bedrijfsvoering op.