Topman Deutsche Bank vindt bankierssalaris te hoog

25 november 2015 Banken.nl 3 min. leestijd

John Cryan, co-CEO van Deutsche Bank, heeft op een persconferentie in Frankfurt laten weten niets te snappen van de bonuscultuur en de hoogte van de salarissen bij banken. Dat meldt persbureau Bloomberg eerder deze week. Volgens de topman zullen de salarissen bij Deutsche Bank nog verder dalen, nadat hier eerder al op bezuinigd werd, omdat de juiste balans tussen het opbouwen van reserves, het uitkeren van dividend en het belonen van personeel nog steeds niet gevonden is.

Deutsche Bank heeft de salarissen van zijn bankiers reeds verlaagd, maar volgens topman John Cryan ligt het bedrag dat zijn bankiers mee naar huis krijgen nog steeds te hoog. Ook de bonussen die zij verdienen voor hun werk zijn volgens hem onbegrijpelijk, heeft Cryan onlangs laten weten op een conferentie in Frankfurt. Persbureau Bloomberg bracht bericht over de uitspraken die Cryan deed over de bonuscultuur en salarissen in de internationale bankensector.

John Cryan - Deutsche Bank

Spelen met andermans geld
“Er zijn nog steeds veel mensen in de sector die geloven dat zij een ondernemersvergoeding moeten krijgen om naar hun werk met normaal salaris, een pensioen en waarschijnlijk een zorgpolis te gaan om met andermans geld te spelen”, laat de topman van de grootste bank van Duitsland verontwaardigd weten. “Daar lijkt helemaal niets ondernemends aan te zijn, behalve de beloningsstructuur.” Cryan staat sinds juli 2015 aan de top van Deutsche Bank, samen met co-CEO Jürgen Fitschen. 

Bankiers verdienen niet alleen te veel, maar ze krijgen ook te snel bonussen volgens Cryan, die maar weinig begrijpt van de bonuscultuur die bij banken heerst. Zelf geeft hij aan geen dag harder te zullen werken, als hij daarvoor meer betaald zou krijgen. De bonussen moeten op de schop, en bestuurders moeten duidelijker zijn over de verwachtingen die zij hebben van hun personeel. Eerder maakte Cryan al bekend dat de bonussen van de bankiers bij Deutsche Bank zoveel mogelijk zullen moeten wijken vanwege de miljardenafschrijvingen die de bank afgelopen tijd moest maken. 

Sceptisch
De co-CEO laat weten sceptisch te zijn over het idee dat een hoger salaris mensen meer motiveert voor het werk dat ze moeten doen. “Als ik op de handelsvloer ben, vraag ik me wel eens af wat mensen motiveert”, vertelt hij. “Ik kan me niet zo inleven in de situatie van iemand die zegt dat ze naar hun werk gaan en harder werken omdat ze een klein beetje meer betaald krijgen, maar dat kan een persoonlijk perspectief zijn. Ik heb nooit kunnen begrijpen hoe extra overmatige rijkdom mensen kan sturen om zich anders te gedragen.” Over zijn eigen salaris voegt hij toe: “Ik heb geen idee waarom ik een contract aangeboden kreeg met een bonus erin, want ik beloof je dat ik niet harder of minder hard zal werken in een jaar, of op een dag, omdat iemand mij dan meer of minder zou betalen.”